U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Voedingsschandalen - BSE

BSE Fact Sheet
World Health Organization

Creuzfeld-Jakob Disease Surveillance Unit

Mad Cow-disease

Whole Earth Foods


'Overdracht ook door kippen, varkens'

Gevaar besmetting met BSE is groter

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 29 AUG. Het besmettingsgevaar van de gekkekoei enziekte BSE voor mensen is mogelijk veel groter dan tot nu toe wordt gedacht. Dat zegt een groep Britse medische onderzoekers.

Behalve koeien kunnen ook kippen, varkens en schapen de ziekte dragen en in theorie op mensen overdragen terwijl ze zelf geen symptomen vertonen, aldus de zogenoemde Prion Unit van de Medical Research Council die is verbonden aan het St. Mary's-ziekenhuis in West-Londen. Dat zou ook gelden voor mensen, bijvoorbeeld via de instrumenten van de tandarts. Volgens professor John Collinge, leider van het gisteren gepubliceerde onderzoek, heeft het "vergaande gevolgen voor de openbare gezondheid". De Britse overheid moet opnieuw besluiten of de bestaande regels tegen het besmettingsgevaar van de gekkekoeienziekte wel streng genoeg zijn.

Tot nu toe werd aangenomen dat BSE-achtige ziektes, die bij veel diersoorten van nature voorkomen, niet van de ene soort naar de andere konden 'oversteken'. De onderzoekers toonden echter aan dat ze een variant van de ziekte, die bij hamsters voorkomt, gemakkelijk konden overbrengen op muizen. De muizen vertoonden zelf geen tekenen van de ziekte, maar bleken wel uiterst besmettelijk voor andere muizen en hamsters. De experimenten, beschreven in het tijdschrift Proceedings van de Britse National Academy of Sciences, betekenen dat hetzelfde mogelijk bij andere dieren en bij mensen kan gebeuren, aldus Collinge. Pluimvee, varkens en schapen zouden een besmettingsbron kunnen zijn als ze zijn gevoerd met krachtvoer waarin besmette runderen zijn verwerkt. Dat was de hoofdoorzaak van de Britse BSE-epidemie bij runderen die in de jaren tachtig begon. Het onderzoek betekent volgens Collinge nog steeds dat "ogenschijnlijk gezond vee de ziekte kan dragen, ook al vertoont het er geen tekenen van".

Op dit moment mogen koeien ouder dan 30 maanden niet in de menselijke voedselketen terechtkomen. Ruggengraten en hersenen, potentiële besmettingsbronnen, mogen niet worden verwerkt. Maar ook bij runderen jonger dan 30 maanden is BSE geconstateerd en mogelijk zijn 'sub- klinisch' zieke dieren verwerkt. Het Verenigd Koninkrijk test routinematig koeien die bestemd zijn voor menselijke consumptie. BSE wordt veroorzaakt door prionen, eiwitten die een dodelijke sponsvorming in de hersenen van koeien veroorzaken. De menselijke vorm van BSE, een nieuwe variant van de hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), werd voor het eerst in 1996 aangetroffen. Die zou eveneens worden veroorzaakt door het eten van besmette rundvleesproducten. Tot nu toe zijn 65 bevestigde gevallen van de variant bekend, maar dat is mogelijk het topje van de ijsberg.


Zie ook:

Vlees met bijsluiter (4 november 1999)
Ook Duitsland tegen import Brits vlees (1 november 1999)
Zelfs de Britse televisiekoks propageren nu bio-eten (30 oktober 1999)
Londen verwerpt Frans compromis in vleesoorlog (28 oktober 1999)
Britse tv-kok kiepert Franse ingrediënten weg (27 oktober 1999)
Profiel Vlees
(27 maart 1997)

NRC Webpagina's
29 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad