U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Whole Earth Foods

Franse ministerie van Economie

Brits ministerie van Landbouw

Duitse Bundesregierung

Dossier Voedingsschandalen


Ook Duitsland tegen import Brits vlees


HAMBURG, 1 NOV. De Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer die de zestien deelstaten vertegenwoordigt naar inwonertal, zal zich met grote meerderheid verzetten tegen hervatting van de import van Brits rundvlees. Dat heeft het weekblad Welt am Sonntag gisteren gemeld.

De Bondsraad gaat in tegen het advies dat een internationaal wetenschappelijk comité vrijdag aan de Europese Commissie uitbracht, om het wegens gevaar voor de runderziekte BSE ingestelde exportverbod op te heffen. Daarmee dreigt een conflict tussen de EU en Duitsland van ongekende scherpte. Want de EU heeft gedreigd Duitsland en Frankrijk die de invoer uit Groot-Brittannië hebben verboden, voor het Europese Gerechtshof te dagen, aldus het blad.

EU-commissaris van Volksgezondheid, David Byrne, had de Duitse en de Franse regering zaterdag na het advies van de experts verzocht hun verboden " onmiddellijk op te heffen". Maar daarover moet volgens de Duitse minister van Volksgezondheid, Andrea Fischer, overeenstemming bestaan tussen de Bondsregering en de deelstaten. "Zij zullen hun beslissing nemen in het licht van bescherming van de consument", verklaarde Fischer in Welt am Sonntag. Gisteren verklaarden zich ministers van zeven van de dichtstbevolkte Duitse deelstaten tegen opheffing. Dat betekent dat er in de Bondsraad een grote meerderheid tegen is.

De Britse regering wil dat Frankrijk "snel en positief" reageert op de uitspraak van EU-experts dat Brits rundvlees net zo veilig is als dat uit andere lidstaten. Minister Cook van Buitenlandse Zaken zei zaterdag tegen de BBC dat hij druk zal blijven uitoefenen op Frankrijk om Brits rundvlees toe te laten. "Er is niets redelijks aan te voeren voor handhaving van het verbod op invoer van Brits rundvlees", zei hij. (ANP, AFP)


Zie ook:

Zelfs de Britse televisiekoks propageren nu bio-eten (30 oktober 1999)
Londen verwerpt Frans compromis in vleesoorlog (28 oktober 1999)
Britse tv-kok kiepert Franse ingrediënten weg (27 oktober 1999)
Profiel Vlees
(27 maart 1997)

NRC Webpagina's
1 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)