U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie, Nederland

Ministerie van Justitie, België


Nederlandse smokkel nu via Brussel

België klaagt over doorvoer van drugs

Door onze correspondent CAROLINE DE GRUYTER
BRUSSEL, 3 AUG. Drugskoeriers op weg van en naar Neder land reizen steeds vaker via België. De Nederlandse autoriteiten geven naar het oordeel van de Belgische politie te weinig medewerking om de overlast te bestrijden.

Op het vliegveld Zaventem bij Brussel zijn dit jaar 121 koeriers gearresteerd: bijna net zoveel als over het hele jaar 1999. Vijftig van de arrestanten zijn Surinamers, 44 komen van Curaçao. Van de gearresteerde koeriers hebben 80 een Nederlands paspoort. Zij vervoeren cocaïne naar Nederland en xtc vanuit Nederland. "Het is frustrerend", zegt luitenant Verachtert, hoofd Recherche bij de Rijkswacht op Zaventem. "België is enkel transitland. De opdrachtgevers van de koeriers zitten in Nederland. Maar als wij hulp vragen bij de Nederlandse autoriteiten, komen we niet aan de bak. Dat kan zo niet doorgaan. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen."

De oorzaak dat zoveel koeriers via België reizen, is volgens hem dat er sinds de jaarwisseling directe vluchten zijn tussen Paramaribo en Brussel, en dat het aantal chartervluchten uit Willemstad is opgevoerd. De touroperators die de vluchten organiseren, Van der Valk en Intertropical Aviation, werken met de Belgische luchtvaartmaatschappijen Sobelair en City Bird. De tickets naar Zaventem zijn goedkoper dan die naar Schiphol. Er landen vijf vluchten per week uit Suriname en Curaçao op Zaventem, met in totaal zo'n 1.500 passagiers aan boord. Ook Jean-Pierre Verhoeven, officier van justitie bij het Brusselse parket, klaagt over gebrek aan Nederlandse medewerking. Als verdachten namen noemen van betrokkenen, mogelijk opdrachtgevers, wonen die "in honderd procent van de gevallen in Nederland". "Ik heb nu tien keer een dossier verstuurd naar een Nederlandse officier van justitie. Ik krijg gewoon geen antwoord. Ik doe het niet meer." Hij heeft de kwestie echter niet aangekaart bij de Nationale Belgische Magistraat, die dan officieel contact met het landelijk parket in Rotterdam zou moeten opnemen. De Magistraat weet van niets.

Ook bij dit parket "kent men de klacht niet". Woordvoerder Klaas Wilting van de Amsterdamse politie vermoedt dat koeriers via België vliegen omdat de controles op Schiphol zo streng zijn geworden. Het OM in Den Haag erkent bij monde van woordvoerder Stolwijk dat Nederland op het punt van behandeling van buitenlandse verzoeken om rechtshulp een slechte naam heeft. "We hebben extra geïnvesteerd om dat te verbeteren."

NRC Webpagina's
3 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad