U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Football Violence and Hooliganism in Europe

EU wil strengere aanpak

Vandalen raken slaags in België

Door onze correspondent
BRUSSEL/ROTTERDAM, 31 JULI. Nederlandse hooligans waren het afgelopen weekeinde betrokken bij vechtpartijen met Belgische voetbalsupporters in Luik, Mechelen en Sint Niklaas.

De grootste problemen deden zich zaterdagavond voor rond de oefenwedstrijd Standard Luik tegen Ajax in het Sclessin-stadion, waarbij een Ajax-fan zwaar gewond raakte.

Juist het afgelopen weekeinde hebben de Nederlandse minister van Justitie Korthals en zijn Belgische collega tijdens een informele EU- ministersbijeenkomst in Marseille voorstellen gedaan voor de aanpak van hooliganisme in de Europese Unie. Minister Korthals zei in Marseille tegen deze krant dat "positief" was gereageerd op het Nederlands- Belgische plan om hooligans een "civielrechtelijk uitreisverbod en een stadionverbod" op te leggen met het oog op het komende WK in 2002 en het EK in 2004.

De Tweede-Kamerfracties van CDA en VVD willen dat voetbalvandalen elektronisch huisarrest opgelegd kunnen krijgen op de tijden dat hun favoriete club speelt. Die maatregel is nodig om te voorkomen dat hooligans die een stadionverbod hebben, zich buiten de stadions toch misdragen. Dit hebben de Kamerleden Rijpstra (VVD) en Atsma (CDA) na de rellen laten weten. Namens hun fracties bepleiten ze bovendien tijdens oefen- of vriendschappelijke voetbalwedstrijden veel strengere regels voor de bezoekers.

Bij de rellen van het afgelopen weekeinde raakte een Ajax-supporter in coma na een schedelbreuk, toen hij in Luik door drie Standard-supporters in elkaar werd geschopt. Hij ontwaakte gisteren in een ziekenhuis en is inmiddels buiten levensgevaar. Twee Standard-supporters zijn aangehouden op basis van door de politie gemaakte videobeelden. Eén van hen is volgens de woordvoerster van het parket degene die de Ajacied zware verwondingen toebracht. Hij is inmiddels voorgeleid. In Mechelen kregen veertien Vitesse-supporters proces-verbaal na gewelddadigheden. Een Nederlandse auto reed in op enkele politieagenten, die tijdig opzij sprongen. In het centrum vielen de Nederlanders volgens de politiewoordvoerder vier Belgen van Marokkaanse afkomst aan, van wie er twee gewond raakten. In Sint Niklaas zorgden supporters van ADO Den Haag voor rellen rond de wedstrijd tegen de fusieclub Sporting Lokeren/Sint Niklaas. In het centrum werden auto's beschadigd en voorbijgangers lastig gevallen. Een woordvoerder sprak van 'handtastelijkheden'.

NRC Webpagina's
31 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad