U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën

Financial Reconstruction Commission

Japanse Bank


Vierde wisseling in jaar

Minister in Japan weg om giften

Door onze correspondent
TOKIO, 31 JULI. De Japanse minister die verantwoordelijk is voor toezicht op de financiële sector is gisteren afgetreden wegens een schandaal rond giften uit het bedrijfsleven. Het aftreden is een nieuwe klap voor premier Yoshiro Mori.

Mori's regering is pas drie weken geleden aangetreden. Het schandaal rond minister Kimitake Kuze (71) draait om miljoenen guldens die hij heeft ontvangen van de Mitsubishi Trust Bank - ruim 2 miljoen gulden tussen 1983 en 1996 - en projectontwikkelaar Daikyo - ook zo'n 2 miljoen gulden. Hij heeft die miljoenen niet gerapporteerd als politieke donaties zoals wettelijk verplicht is. Met name de gelden van Mitsubishi Trust lagen gevoelig omdat Kuze in het kabinet verantwoordelijk was voor toezicht op de financiële sector.

Premier Mori heeft de 81-jarige Hideyuki Aizawa, voormalig secretaris- generaal van het ministerie van Financiën en lid van het Lagerhuis, aangewezen als opvolger. Rond Aizawa's benoeming zijn direct twijfels geuit. Hij staat bekend om nauwe banden met de banken en heeft de afgelopen tijd juist op de rem getrapt bij de noodzakelijk geachte hervorming van de financiële sector. De beurs van Tokio heeft vandaag de daling van vorige week voortgezet tot het laagste niveau in meer dan een jaar tijd. De Nikkei-index verloor vrijdag ruim 2 procent en vandaag bijna 1 procent.

De krant Asahi bracht afgelopen vrijdag de eerste berichten rond Kuze's financiële handel en wandel naar buiten. Naar later dit weekeinde bleek was premier Mori al vóór hij Kuze benoemde op de hoogte van alle feiten dankzij een anonieme briefschrijver. De Asahi heeft ook de kernpunten van die brief gepubliceerd. Mori had bij het samenstellen van zijn kabinet besloten dat hij de kwestie gerust kon negeren en zei ook vrijdag in eerste reactie "geen probleem" te zien.

In de loop van dit weekeinde bleek dat Mori een slechte kijk heeft op de publieke opinie. Felle kritiek kwam los op de LDP en Mori zelf wegens zijn benoeming van Kuze. Commentatoren constateerden weer eens dat de LDP geheel verrot is en de oppositie maakte zich op voor felle discussie in het parlement, dat juist afgelopen vrijdag aan een extra zitting is begonnen. Toen vervolgens ook coalitiepartner Komeito, die zich graag afficheert als partij voor een 'schone regering', bedenkingen uitte over Kuze was diens lot bezegeld. Gisteren moest hij zijn ontslag indienen.

Opvolger Aizawa is de vierde man in een jaar tijd als voorzitter van de Commissie voor Financiële Herstructurering, de formele titel van de post in kwestie die de rang meebrengt van minister. In februari moest Michio Ochi aftreden nadat hij op een besloten bijeenkomst met bankfunctionarissen had gezegd "consideratie" te willen verlenen aan banken met problemen. Dat citaat kwam naar buiten nadat iemand een bandopname aan de media had doorgespeeld. Ochi's opvolger bleef slechts aan tot de verkiezingen een maand geleden. Kuze nam vervolgens op 4 juli in het nieuwe kabinet van Mori de post op zich.

NRC Webpagina's
31 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad