U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Minsterie van Volksgezondheid

Ziekenfondsverzekering (bij Ministerie van VWS)


In vijf jaar 1,25 miljard

Kosten van ziekenfonds steeds hoger

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 JULI. De ziekenfondsen steken steeds meer geld in hun huisvesting en bureaucratie. De kosten daarvan zijn, volgens de jongste cijfers, in vijf jaar tijd met meer dan een kwart gestegen tot ruim 1,25 miljard gulden in 1998.

Dat komt overeen met 128 gulden per verzekerde. In totaal gaat ruim 5 procent van de uitgaven van de 28 ziekenfondsen op aan het beheer. Dit blijkt uit het onderzoek naar de beheerskosten bij de ziekenfondsen door de Commissie toezicht uitvoeringsorganisatie. De CTU constateert daarbij dat de vergoeding die de ziekenfondsen voor hun beheerskosten uit de centrale kas krijgen in de loop van de jaren volstrekt onvoldoende is geworden. Het budget is sinds 1994 zelfs licht gedaald terwijl de werkelijke kosten zijn toegenomen.

Speelden de ziekenfondsen in 1994 nog quitte, in 1998 kwamen zij al bijna 29 gulden per verzekerde op het budget te kort. Een groot deel verhalen de fondsen via de nominale (niet-inkomensafhankelijke) premie direct op hun verzekerden.

Die premie varieert dit jaar tussen de 387 en 492 gulden per jaar wat neerkomt op een stijging van gemiddeld 24 gulden ten opzichte van vorig jaar.

Volgens de CTU gaat een groot deel van de kostenstijging zitten in veel extra tijdelijk personeel dat de ziekenfondsen inhuren, in de aanschaf van nieuwe computersystemen en in de marketing. De ziekenfondsen hebben de neiging om steeds vaker tijdelijk personeel (administratieve medewerkers, interim-managers en automatiseerders) in te huren, zo blijkt uit het onderzoek.

Voor een belangrijk deel worden de fondsen daar door de wetgever toe gedwongen. Ze werden in de afgelopen jaren immers herhaaldelijk geconfronteerd met ingrijpende veranderingen in de wetgeving. Die moest worden ingevoerd zonder dat de dagelijkse gang van zaken ontregeld raakte.

Dat geldt met name voor de automatiseringssystemen. Die vormen, zoals de CTU aangeeft, 'de achilleshiel voor het goed functioneren' van de verzekeraars.

De onderzoekers noemen het dan ook terecht dat de fondsen hier veel tijd en geld aan besteden en dat ze vooral op de kwaliteit ervan letten. Maar volgens de CTU is er nog wel wat geld te besparen als ze in het vervolg wat beter op de kosten ervan zouden letten. De kosten van de automatisering stegen in vijf jaar met 22 procent.

Volgens de eigen opgaven van de verzekeraars zouden de kosten van reclame en marketing in de vijf onderzochte jaren met 15 procent zijn gedaald tot bijna 3,50 gulden per verzekerde. Maar de CTU gelooft daar niets van. De fondsen moeten van de overheid al enkele jaren onderling concurreren en mogen ze ook landelijk werken. Dus moeten ze zich ook op de 'markt' profileren.

Daar heeft de CTU geen moeite, wel met het feit dat de ziekenfondsen de kosten daarvan steeds vaker onder andere titels in de boekhouding verstoppen. Zoals in de post 'overige kosten'. De uitgaven die onder die noemer zijn geboekt zij tussen 1994 en 1998 meer dan verdubbeld.

NRC Webpagina's
29 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad