U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNVB

Voetbal.nl


Beoordeling per wedstrijd

Combiregeling minder vaak van toepassing

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 29 JULI. De combiregeling zal het komende voetbalseizoen minder vaak worden toegepast. De bij supporters impopulaire regeling die aanhangers van clubs er bij bepaalde uitwedstrijden toe verplicht om gezamenlijk van het openbaar vervoer gebruik te maken, zal bovendien gebruiksvriendelijker worden.

Het Rijk, de KNVB, burgemeesters, korpschefs en het Openbaar Ministerie hebben daarover gisteren een brief verspreid onder gemeenten waar betaald voetbal wordt gespeeld. Aan de hand van zogenoemde checklists zullen gemeenten in het seizoen 2000/2001 voortaan per wedstrijd moeten gaan beoordelen of het nodig is om de combiregeling te gebruiken.

Verder hebben de verschillende betrokken partijen besloten dat de combiregeling beter moet aansluiten op de wensen van de voetbalsupporters. Die vinden de combiregeling vaak onnodig belastend. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een fan van Feyenoord die in Breda woont eerst naar Rotterdam moet om daar vandaan mee te gaan naar PSV in Eindhoven. Op die manier worden aanhangers van verschillende clubs uit elkaar gehouden, maar het kan voor fans buitengewoon lastig en duur zijn. De KNVB zal met de Samenwerkende Organisaties van Voetbalsupporters (SOV) praten over een redelijke prijs voor de ritten, meer opstapplaatsen en betere voorzieningen als toiletten en bewaking op parkeerterreinen.

De partijen willen de combikaart niet afschaffen, zoals supportersverenigingen hadden bepleit, omdat het lokaal bestuur er goed mee uit de voeten kan. De voetbalbond is het echter wel met de aanhangers van voetbalclubs eens dat de regeling vorig jaar te vaak is toegepast bij wedstrijden waar op voorhand gewelddadigheden verwacht werden.

Tijdens het komende voetbalseizoen stelt de KNVB een lijst met potentiële risicowedstrijden samen. Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) adviseert vervolgens op grond van een analyse van landelijke gegevens of de combiregeling al dan niet moet worden opgelegd. De burgemeester beslist, met de informatie van het CIV in zijn achterhoofd en na overleg met de club, of de supporters gebruik moeten maken van het verplichte gezamenlijke vervoer. Vorig jaar was er veel verzet van supporters tegen de regeling. Op 20 februari ontstonden er in Tilburg ongeregeldheden toen aanhangers van Feyenoord rond de uitwedstrijd van hun club tegen Willem II protesteerden tegen de verplichte combiregeling. In totaal werden er toen 236 supporters door de politie gearresteerd.

Burgemeester Rombouts van Den Bosch heeft vorig seizoen een aantal keer de wedstrijd FC Den Bosch-Ajax verboden omdat hij vreesde voor een demonstratie.

NRC Webpagina's
29 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad