U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
US Department of Commerce

Cijfer van 5,2 procent verrast experts

Economie VS groeit onstuimig

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 29 JULI. De Amerikaanse economie heeft in de lente opnieuw de verwachtingen overtroffen. Op jaarbasis groeide het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 5,2 procent, dankzij een investeringsexplosie bij de bedrijven.

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte de groeicijfers over de maanden april, mei en juni gisteren bekend. "We hebben in essentie een zeer sterke economie. De bedrijfsinvesteringen zijn overdonderend", zei de econoom Bagalore van Northern Trust tegen het persbureau AP. Gegevens over de stijging van de orders voor de industrie en van de inkomens, die eerder deze week werden vrijgegeven, wijzen er volgens economen op dat de economie ook in het derde kwartaal een vliegende start maakt.De vraag die beleggers en economische analisten bezighield was dan ook of de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, opnieuw de rente zal verhogen om mogelijke inflatie te beteugelen. De gisteren gepubliceerde inflatiecijfers - een daling van 3,5 tot 2,3 procent - lijken hiervoor nog geen aanleiding te geven. Desondanks vrezen beleggers wel voor een hogere rente, waardoor de aandelenkoersen op Wall Street een tik kregen.

Economen zijn minder eenduidig. Bangalore van Northern Trust verwacht een nieuwe rentestap op grond van de jongste gegevens. De orders voor de industrie namen in juni met 10 procent toe, terwijl de inkomens van de Amerikanen de afgelopen twaalf maanden in negen jaar niet zo snel zijn gestegen. Analist Canavan van Stone & McCarthy was tegenover Reuters Television optimistischer: , ,Hoewel het bbp-cijfer erg sterk is, lijkt het erop dat de consumentenbestedingen minder worden. Dat kan helpen om enkele zorgen van de Fed weg te nemen."

Economen hadden erop gerekend dat de economie na het al zeer florissante eerste kwartaal - een groei van 4,8 procent op jaarbasis - in het voorjaar wat zou afkoelen en een groei zou laten zien van 3,7 procent. Aangenomen werd dat enkele renteverhogingen door de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van banken, met name de consumentenbestedingen wat zouden afremmen.

De consumentenbestedingen zijn inderdaad minder uitbundig geworden in het voorjaar en namen met ongeveer 3 procent op jaarbasis toe tegen 7,6 procent in het eerste kwartaal - de grootste toename in zeventien jaar. Dat is echter meer dan goedgemaakt door de explosie van investeringen in productiemiddelen en voorraden. De omvang van particuliere investeringen nam op jaarbasis toe met 21,2 procent tegen 5,1 procent in het eerste kwartaal. Bedrijven staken vooral geld in computers, software en industriële machines.

NRC Webpagina's
29 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad