U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Auteursrecht

Napster

Recording Industry Association of America


Platenfirma's op internet

Verbod op muziek website Napster

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JULI. De Amerikaanse internetsite Napster, waar internetgebruikers onderling muziek uitwisselen, wordt vrijdagnacht gesloten op last van een Amerikaanse rechter.

De website spoort volgens de rechter gebruikers aan om op grote schaal inbreuk te maken op het auteursrecht van muzikanten. Als Napster open blijft, zou de website eind dit jaar meer dan 70 miljoen gebruikers hebben.

Napster heeft een programma waarmee gebruikers muziek kunnen ophalen uit elkaars computers. Het gaat om MP3-files, gecomprimeerde digitale versies van liedjes die bijvoorbeeld te maken zijn door een cd te kopiëren naar een personal computer. De website was aangeklaagd door de Amerikaanse platenindustrie, de Recording Industry Association of America, die Napster beschuldigt van het organiseren van een 'onbegrensde, illegale, online bazaar'.

Het besluit, vooruitlopend op een rechtszaak in San Franscisco, wordt gezien als een belangrijke overwinning van artiesten en platenmaatschappijen. Zij willen dat de muzikanten betaald krijgen als hun muziek wordt gekopieerd. " Muziek is niet gratis", zegt L. Beerens, de Nederlandse internetmanager van Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld. " In Nederland valt de schade nog mee, maar in de Verenigde Staten was het helemaal uit de klauw gelopen. Daar stonden inmiddels alle bekende artiesten op Napster."

Napster, dat met één centrale server (netwerkcomputer) werkt, en vergelijkbare computerprogramma's als GNutella, dat vrij verkrijgbaar is en over honderden servers is verspreid, hebben in korte tijd de distributie van muziek op zijn kop gezet. Twee jaar geleden werd het auteursrecht al aangetast door de cd-branders van een paar honderd gulden per stuk waarmee eenvoudig kopieën te maken waren van cd's.

Betaalde muziek via pc in huiskamer

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 JULI. De grootste platenmaatschappijen hebben binnen twee maanden allemaal een 'digitaal distributiesysteem' voor hun muziek. Dat zegt de Nederlandse internetmanager L. Beerens van Universal Music Group, een van de grootste platenmaatschappijen ter wereld.

In dat systeem wordt het mogelijk om via internet tegen betaling muziek binnen te halen op een personal computer in de huiskamer. Het nieuwe systeem is een reactie op de snelle opkomst van muziekwebsites op internet waar gebruikers gratis muziek kunnen kopiëren uit elkaars computer. In de Verenigde Staten is inmiddels van vrijwel alle bekende artiesten muziek te vinden op internet.

De grootste en bekendste van die websites, het Amerikaanse Napster, wordt vrijdagnacht gesloten op last van een Amerikaanse rechter in San Fransisco. Napster is aangeklaagd door de Amerikaanse platenindustrie omdat het gebruikers aanspoort op grote schaal het auteursrecht van muzikanten te schenden.

Onduidelijk is of vergelijkbare computerprogramma's als GNutella ook getroffen worden door de uitspraak van de rechter. Napster heeft één centrale computer waarmee het zijn internetverkeer regelt en is zelf eigenaar van het computerprogramma. GNutella is een 'open' en vrij verspreid computerprogramma zonder eigenaar en werkt via honderden verschillende computers.

Inmiddels heeft Napster zelf ook aangegeven dat het zoekt naar een methode om artiesten te betalen. Topman Hank Berry van Napster zei afgelopen maandag dat hij bezig is met een nieuw bedrijfsmodel.

De platenmaatschappijen gaan muziek digitaal aanbieden op hun eigen websites, maar vooral ook op andere sites, zoals bijvoorbeeld die van de internet-boek- en cd-winkel Amazon. "Je kunt dan tegen betaling muziek ophalen en die weer kopiëren", zegt Beerens van Universal. Het systeem is volgens hem goed beveiligd. Het aantal mogelijke kopieën is afhankelijk van het betaalde bedrag. Een van de problemen bij het nieuwe systeem zijn de relatief hoge kosten van 'microbetalingen' die banken in rekening brengen. "De banken en creditcard-maatschappijen moeten omschakelen naar een wereld waarin ook betalingen van 23 dollarcent mogelijk zijn", zegt Beerens. "Dat de kosten omlaag gaan is slechts een kwestie van tijd."

NRC Webpagina's
27 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad