U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijke Nederlandse Cricketbond

Cricketploeg wint Europese titel na zege op Engeland

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JULI. Het Nederlands cricketelftal heeft gisteren in Schotland de Europese titel geprolongeerd na een knappe zege op de enig overgebleven concurrent, de amateurs van Engeland. Nederland won de confrontatie in het Schotse plaatsje Linlithgow met de Engelsen met zes wickets.

Nederland mag zich daarmee voor de tweede keer achter elkaar het sterkste land van Europa noemen - met de aantekening dat de veel te sterke Engelse profs niet deelnemen aan het toernooi in Schotland.

Nadat Engeland een magere score van 138 voor 9 in de toegestane 50 overs had bereikt, had Nederland toch nog 47 overs nodig om tot het totaal van de Engelsen te passeren voor het verlies van vier wichkets.

Nederland werd Europees kampioen in de voorlaatste ronde van het toernooi. De laatste wedstrijd, morgen tegen Denemarken, is voor Nederland echter niet meer van belang. Mocht Nederland van de Denen verliezen, dan kan Engeland weliswaar langszij komen, maar telt het onderling resultaat tussen beide ploegen.

Twee jaar geleden veroverde Nederland in Den Haag de Europese titel. Het was toen de eerste internationale trofee voor Nederland. Destijds won het elftal in de finale van Denemarken.

Gisteren won Nederland de wedstrijd tegen de Engelse amateurs vlak voor tijd. De spannende wedstrijd kende een hoog niveau, waarbij beide teams elkaar nauwelijks ontliepen. Nederland stak in een uitstekende vorm en hield, eerst fieldend, de Engelsen op het betrekkelijk lage totaal van 138 voor 9 in 50 overs. Het bowlen en fielden van Nederland was het beste van het toernooi tot nu toe.

Maar ondanks hun lage totaal geloofden de Engelsen nog in een zege. Ze bowlden net als Nederland goed, waardoor de Nederlandse batsmen moeilijk tot scoren kwamen. Zoals zo vaak zorgde Luuk van Troost, nadat Nederland al snel drie wickets had verloren, voor het herstel. Hij scoorde 28 runs, maar het waren vooral Roger Bradley (37 not out) en Tim de Leede (47 not out) die er uiteindelijk voor zorgden dat de overwinning bij Nederland terechtkwam.

Vooral de prestatie van Bradley was opvallend, omdat hij tijdens het fielden bij een poging een bal te vangen een vinger had verwond. Bradley kon daarna zijn cricketbat door de pijn nauwelijks vasthouden, maar hield vol. De wond werd uiteindelijk met drie hechtingen behandeld.

De ploeg vierde het Europees kampioenschap gisteren op ingetogen wijze tijdens een barbecue met de andere teams. Nederland heeft vandaag een rustdag en moet morgen nog aantreden tegen Denemarken.

Volgens René van Ierschot, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Cricketbond, is de titel een beloning voor het uitgestippelde beleid van de laatste jaren. "Dit is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. We zijn opnieuw de sterkste amateurs van Europa geworden."

Het zit er volgens Van Ierschot voorlopig niet dat Nederland toetreedt de groep van Testlanden (A-landen). "Die status is alleen weggelegd voor professionals", zei Van Ierschot.

NRC Webpagina's
26 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad