U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Cahier Baan

Beleggers Baan kiezen eieren voor hun geld


Nu ING over de brug is, zo schatten banken, zal het gros van de kleine beleggers in Baan zijn stukken aanbieden bij Invensys.

Door Douwe Douwes

AMSTERDAM, 22 JULI. Komende dinsdag, 25 juli, loopt om 13.00 uur het bod van het Britse Invensys op de uitstaande aandelen van softwareproducent Baan af. Wat gaan de particuliere beleggers, die enkele jaren geleden massaal in het fonds stapten, met hun aandelen doen?

Baan verkeert in levensgevaar, zo maakten de advertenties die het Barneveldse softwarebedrijf deze week in de kranten liet plaatsen duidelijk. Als de overname door het Britse software- en ingenieursbedijf Invensys niet doorgaat, is het afgelopen met Baan. Dus spoorden bestuur, commissarissen en ondernemingsraad de aandeelhouders aan om het bod van Invensys te accepteren.

Baan is lange tijd één van de favoriete fondsen van particuliere beleggers geweest. Vanaf 1996 steeg de koers van Baan bijna voortdurend, tot die in april 1998 zijn top bereikte: bijna 49 euro. Daarna begon de vrije val. Sinds het hoogtepunt heeft het aandeel bijna 95 procent van zijn waarde verloren en noteert nu 2,66 euro. Baan is altijd een volksaandeel geweest. Een groot deel van het aandelenkapitaal was in handen van particulieren. ING, die deze week na aanvankelijke aarzelingen bekendmaakte zijn belang van iets meer dan vijf procent toch aan Invensys te verkopen, was een van de weinige grote aandeelhouders.

De meeste particuliere beleggers zijn op het bod van Invensys ingegaan, zo blijkt uit een inventarisatie onder de Nederlandse banken. De vroegere Generale Bank, nu Fortis Bank, schat dat zo'n zeventig procent van zijn particuliere beleggers de aandelen heeft aangemeld. Het beeld is echter niet helemaal helder, aldus de bank, omdat er nog altijd veel aandelen op de beurs worden verkocht, en sommige aandeelhouders die in eerste instantie hun bezit hadden aangemeld dat nu weer ongedaan hebben gemaakt. ABN Amro heeft volgens een woordvoerder een spreekverbod van Invensys opgelegd gekregen, en wil niet zeggen hoeveel klanten zich hebben gemeld.

Een rondje bellen langs de filialen van andere banken in het land bevestigt het beeld van de berustende aandeelhouder dat door Fortis wordt geschetst. De teleurstelling is groot, maar de meeste beleggers kiezen eieren voor hun geld. Slechts een minderheid van naar schatting vijfentwintig procent houdt haar bezit vast, in de hoop dat Baan op de Amsterdamse beurs in de notering blijft en een wonderbaarlijke herrijzenis zal meemaken.

Volgens G. van het Loo van de Rabobank in Nijkerk zijn de meesten van zijn klanten gelaten onder het verlies dat zij hebben geleden. Het zijn vooral de klanten die Baan tegen een hoge koers hebben gekocht die hun kont tegen de krib gooien, aldus Van Het Loo. Hij schat dat ongeveer eenderde van zijn cliënten zijn stukken niet aan zal bieden. "Baan is onder onze klanten altijd een populair fonds geweest. Als bank hebben wij het aandeel maar heel kort een koopadvies gegeven. De meeste klanten hadden het gevoel dat Baan niet over de kop kon, en wilden het toch hebben. De mensen die hun aandelen nu niet aan hebben gemeld zijn een beetje verbitterd. Eigenlijk tegen beter weten in houden ze ze vast."

Dat ING zijn aandelen ook gaat aanbieden heeft volgens Van der Loo toch nog een aantal particulieren over de streep getrokken. Flink wat klanten hebben zich sinds de bekendmaking alsnog bij hem gemeld.

NRC Webpagina's
22 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad