U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Desert Fox / irak

Irak zoekt klanten voor smokkelolie


BAGDAD, 22 JULI. Iraakse raffinaderijen produceren ongeveer 100.000 vaten olie per dag meer dan voor binnenlandse consumptie noodzakelijk is, en de autoriteiten zoeken naar nieuwe buitenlandse bestemmingen voor het surplus.

Dat hebben gisteren functionarissen van het Iraakse ministerie van Olie meegedeeld. Een groot deel van het surplus wordt getransporteerd naar Turkije, zeiden zij, en kleinere hoeveelheden naar Iran, Jordanië en Syrië.

Het was de eerste keer dat Iraakse functionarissen openlijk spraken over de bestemming van deze export, die geheel in strijd is met de handelssancties van de Verenigde Naties tegen Irak. Maar zij beschreven de sancties als inhumaan en illegaal, en zwoeren de olie in het buitenland te blijven afzetten.

Irak mag alleen olie exporteren krachtens het olie-voor- voedselprogramma met de Verenigde Naties. Dit staat Bagdad nu toe een onbeperkte hoeveelheid olie te verkopen op voorwaarde dat de opbrengst naar een door de VN gecontroleerde bankrekening gaat en wordt gebruikt voor de aanschaf van voedsel, medicijnen en andere humanitaire behoeften. Elke andere vorm van export is verboden. Een internationale vlooteenheid in de Golf houdt van tijd tot tijd tankers aan met illegale Iraakse olie aan boord. Maar marine-woordvoerders gaan ervan uit dat slechts een klein deel van de smokkelolie wordt onderschept. Daarnaast worden grote hoeveelheden dieselolie met tankauto's naar Turkije vervoerd. Geschat wordt dat de illegale export Irak dit jaar tegen de 2 miljard dollar zal opleveren, die zonder toezicht van de VN op de rekening van de Iraakse leider Saddam Hussein wordt bijgeschreven. De Verenigde Staten vrezen dat Irak dit geld gebruikt voor militaire programma's.

Minister van Olie Amer Mohamemd Rashid zei eerder deze maand dat zijn ministerie vastbesloten was de illegale olie-uitvoer uit te breiden. "Er is geen limiet", zei hij op een persconferentie in reactie op Amerikaanse berichten dat de Iraakse oliesmokkel toenam. (AP)

NRC Webpagina's
22 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad