U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Excite, Chello gaan samen in kabel-internet

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 19 JULI. De internetaanbieders Chello, een dochterbedrijf van het Amsterdamse beursfonds UPC, en het Amerikaanse concern Excite At Home gaan hun activiteiten buiten de Verenigde Staten samenvoegen. Het zijn beide aanbieders van snel internet via de kabel. In Nederland is Chello te krijgen via de kabelnetwerken van UPC (bijvoorbeeld in Amsterdam) en Excite At Home via de kabelnetwerken van energieconcern Essent.

Door de samenwerking is de geplande beursgang van Chello, die al twee keer was uitgesteld, nu definitief van de baan. De nieuwe combinatie Excite Chello gaat eind dit jaar of begin 2001 wel naar de beurs en zou een beurswaarde hebben van zo'n 12 miljard gulden.

Excite Chello heeft pas 300.000 abonnee's, maar bereikt volgens eigen zeggen via de kabel dertig miljoen huishoudens in Europa, Azië en Latijns Amerika. In de Verenigde Staten zijn beide moederconcerns, Excite At Home en United GlobalCom beiden veel groter met samen een bereik van meer dan 130 miljoen huishoudens.

De nieuwe combinatie verwacht veel van de diensten die Excite, een zoekmachine die fuseerde met internetaanbieder At Home, aanbiedt aan zijn klanten. Excite heeft portals - brede websites die als startpunt voor bladeren op internet fungeren - in tien landen. Die portals hebben 8 miljoen gebruikers per maand en 500 page views (bezochte pagina's) per maand.

Excite Chello krijgt 400 miljoen euro (bijna 900 miljoen gulden) mee voor investeringen en overnames. De moederconcerns United ClobalCom en Excite At Home betalen ieder een kwart van dat bedrag; investeerder John Malone van Liberty Media betaalt de helft. De moederbedrijven krijgen een belang van 43 procent in Excite Chello, 10 procent is gereserveerd voor het management en de medewerkers, 4 procent voor Liberty Media. Grootaandeelhouder in Exite At Home is het Amerikaanse telecomconcern AT&T.

Chello hoopte bij de eerder aangekondigde beursgang zo'n 1,7 miljard gulden op te halen. Het bedrijf maakte afgelopen jaar een verlies van 300 miljoen gulden op een omzet van 16 miljoen gulden.

NRC Webpagina's
19 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad