U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Uitstel Letsbuyit op beurs

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 12 JULI. Het slechte beursklimaat voor internetfondsen heeft het Zweedse bedrijf letsbuyit.com vanmorgen gedwongen zijn voor vandaag geplande beursgang naar de Neuer Markt in Frankfurt opnieuw uit te stellen. Waarschijnlijk zal begin volgende week een volgende poging worden gedaan. beleggers hebben nu tot komende vrijdag extra tijd gekregen om in te schrijven.

Het is de tweede maal dat het internetbedrijf hier toe over gaat. Eind mei werd een beursgang, die toen voor 7 juni was gepland, ook al uitgesteld. Vorige week maakte Letsbuyit, dat gezamenlijke inkoop door groepen van consumenten organiseert om zo een lagere prijs te bedingen bij fabrikanten, bekend dat het naar de beurs gaat voor tussen de 6 en 7 euro.

Eind vorige week dook de 'grijze' koers, waartegen aandelen van bedrijven die binnenkort naar de beurs gaan, al onder de 6 euro, en gisteren kalfde de grijze koers nog verder af. Maandag kreeg de beursgang van Letsbuyit al een tegenslag, toen een van de vier begeleidende banken, Sal. Oppenheimer, zich om nog onbekende redenen terugtrok.

Vanmorgen werd bekend dat de prijs van de aandelen wordt verlaagd van tussen de 6 en 7 euro naar tussen de 3 en 4 euro. Bij Tullet & Tokyo, een Londense firma die grijze koersen bijhoudt, deed een aandeel Letsbuyit vanmorgen tussen 3 en 5 euro.

In juni circuleerde dat toen van het startkapitaal van 126 miljoen euro waarmee het bedrijf begin 1999 begon, nog maar rond 30 miljoen over was. Het internetbedrijf kan in financiële problemen raken als er niet snel nieuw kapitaal binnenkomt. Met name marketingkosten drukken zwaar op het bedrijf, dat vooralsnog verliesgevend is. In juni werd bekend dat het bedrijf zijn kosten voor marketing zou terugschroeven van 75 miljoen euro naar 60 miljoen. Letsbuyit adverteerde met name fors op radio en televisie, in 14 landen waaronder ook Nederland. Met een prijs van 4 euro voor 16,7 miljoen aandelen zou Letsbuyit rond 67 miljoen euro binnenhalen. De Zweedse krant Dagens Industri schreef vanmorgen dat het bedrag dat nodig zou zijn om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen, een kleine 120 miljoen euro is. Bij het bedrijf, dat in dertien Europese landen actief is, werken rond 300 mensen.

Martin Coles, topman van letsbuyit, zei vanmorgen dat het bedrijf verschillende mogelijkheden heeft om kapitaal aan te trekken, maar dat een beursnotering wel de belangrijkste was. Hij zei ook dat Letsbuyit zelf vandaag de beursgang had willen doorzetten, maar dat 'procedures' van de Duitse beurs een uitstel noodzaakten.

NRC Webpagina's
12 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad