U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Franse regering gaat fors in internet investeren

Door onze correspondent PIETER KOTTMAN
PARIJS, 11 JULI. De Franse regering zal binnen drie jaar anderhalf miljard gulden investeren in opleidingen voor het gebruik van internet, in het ter beschikking stellen van apparatuur en in onderzoek.

Volgens minister-president Lionel Jospin, die al vaker gezegd heeft een "digitale tweedeling" in de samenleving te willen voorkomen, zal het streven om "het netwerk binnen ieders handbereik te brengen" in 2003 resulteren in 7.000 extra internetlokaties. Daarvan zullen er 2.500 zogeheten "espaces publics numériques" (EPN), 'digitale publieksruimten' zijn, waar iedere Fransman gratis les kan krijgen in het gebruik van internet.

Daarnaast zal voor 2002 een informatica-opleiding vast onderdeel gaan uitmaken van de bij- of omscholing van 1,2 miljoen werklozen.

Alle scholen in Frankrijk zullen voor het einde van het schooljaar 2001- 2002 zijn aangesloten op het internet. Vakopleidingen en universiteiten krijgen eveneens financiële steun om hun studenten internetfaciliteiten te bieden. Per jaar moeten 1200 computerprogrammeurs extra worden opgeleid en onderzoek naar verdere mogelijkheden van het internet wordt met 300 miljoen gulden extra gesteund.

Sinds 1998 propageert de Franse overheid computer-aanschaf en internetgebruik. In dat jaar werd een record van 1 miljoen computers aangeschaft. Net als andere Zuid-Europese landen loopt Frankrijk achter op de noordelijke landen, een achterstand die mede veroorzaakt wordt door het sinds begin jaren tachtig wijd en zijd verbreide Minitel- systeem.

Minitel is een nationaal computernetwerk met beperktere mogelijkheden dan het wereldwijde internet.

Nog altijd 82 procent van de Franse huishoudens heeft geen computer. Een eind vorige maand gehouden peiling toonde aan dat dit in vergelijking met andere Europese landen geringe computerbezit financiële oorzaken heeft, maar ook verband houdt met een "zeker wantrouwen" jegens het nut van een internet-aansluiting.

Bijna een kwart van de bevolking vreest dat een internet-aansluiting te duur is, 18 procent vindt het "te ingewikkeld".

Dertien procent zegt er geen tijd voor te hebben en 10 procent zegt op het werk te internetten. Van de internetgebruikers is 57 procent man, en eveneens 57 procent is ouder dan 35 jaar. Van de niet- internetgebruikers is 64 procent ouder dan 35 jaar.

NRC Webpagina's
11 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad