U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Cahier Boskalis-HBG

Boskalis en HBG blazen fusie af


De fusie tussen en Hollandsche Beton Groep (HBG) en Koninklijke Boskalis Westminster gaat niet door. Grootste struikelblok in de onderhandelingen van de afgelopen weken was het beleid voor de bouwactiviteiten, hoofdzakelijk die in Duitsland. Dat hebben de twee partijen vanmorgen verklaard.

Het was Boskalis dat de knoop heeft doorgehakt. ,,Er kon geen overeenstemming worden bereikt over HBG's activiteiten in Duitsland. Daarom heeft Boskalis geconcludeerd dat de beoogde doelen van de fusie niet kunnen worden behaald en dus besloten de gesprekken te beëindigen'', aldus Boskalis. Duitsland is al jaren het zorgenkindje van HBG. De bouwbedrijven die de Rijswijkers daar hebben overgenomen, bleken veel slechter te draaien dan verwacht. Bovendien is de markt in Duitsland slecht. Toch blijft HBG volhouden dat de Duitse dochters een goede toekomst wacht; Boskalis denkt daar kennelijk anders over.

Ook werd maandag bekend dat de topman van HBG, J. Veraart (60), zijn functie heeft neergelegd als gevolg van het mislukken van de fusie. Veraart acht het in het belang van de groep dat HBG onder nieuwe leiding de verdere koers uitzet. Zijn opvolger wordt C. Reigersman, die al bestuurslid is van HBG.

De fusie kwam in mei tot stand nadat maanden was gesteggeld over een mogelijk samengaan. Aanvankelijk zou Boskalis simpelweg HBG overnemen, maar HBG verzette zich hevig. Met een rechtzaak wist HBG een vijandige overname van zich af te houden. In mei konden de bedrijven het alsnog eens worden over een fusie.

Eind juni meldden beide bouw- en baggerbedrijven dat het afronden van de fusie langer zou duren wegens vertraging bij het boekenonderzoek en bij het opstellen van een bedrijfsplan. Beide gaan nu hun eigen weg, al blijven zij bij afzonderlijke opdrachten op projectbasis samenwerken. Afgelopen week was de Europese Commissie in Brussel akkoord gegaan met de samensmelting. Hoewel de twee toonaangevende bedrijven in de internationale bouw- en baggerwereld samen een van de grootste concerns zouden hebben gevormd, bleef volgens Brussel voldoende ruimte over voor de concurrentie. (ANP)

NRC Webpagina's
10 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad