U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Genetische Manipulatie

'Producent blijft vaag'

Ruzie om etiket voor gen-voedsel

Door onze redacteur FREDERIEK WEEDA
DEN HAAG, 8 JULI. Tussen de supermarktketens en de voe dingsconcerns bestaat grote onenigheid over de manier waarop ze de consument willen informeren over genetisch gemodificeerde ingrediënten in producten als koekjes en sauzen.

Ondanks drie maanden overleg kunnen de partijen het niet eens worden over de etikettering. Ook de Consumentenbond is het oneens met de voedingsconcerns. Volgens beleidsmedewerker S. Schalk van de Consumentenbond "willen de voedingsconcerns vaag blijven" over genetisch gemodificeerde ingrediënten "uit angst om minder te verkopen". Beleidsmedewerker S. De Jong van de supermarktvereniging CBL zegt: "Wíj willen geen concessies doen aan de duidelijkheid over genetisch gemodificeerde stoffen in voedsel."

Het standpunt van de fabrikanten staat in hun recente brief aan het ministerie van Landbouw: "Concrete en gerichte productinformatie is één van de belangrijkste instrumenten voor consumenten om hun wens tot keuzevrijheid uit te oefenen. Op het terrein van genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen kan deze wens (..) niet worden geëffectueerd."

Het kabinet bepaalt deze zomer zijn standpunt over de etikettering. Wetenschappers weten nog niet of gen-techniek schadelijk is voor de gezondheid van de mens of het milieu. De Consumentenbond en de supermarkten zijn voor gen-techniek maar eisen "heldere informatie". Zij zijn het oneens met het plan van de voedingsconcerns om op veel producten géén gen-etiket te plakken en in plaats daarvan een telefoonlijn te openen voor bezorgde consumenten. Het gaat om producten waar wel genetisch gemodificeerde stoffen inzitten maar waarvan DNA-sporen of eiwit niet meer in het eindproduct zijn te traceren. "Dan zou de consument over duizenden producten moeten opbellen", aldus Schalk van de Consumentenbond. Genetisch gemodificeerde soja en maïs worden in veel producten verwerkt. De supermarkten willen dat op elke verpakking staat dat in de productieketen gen- techniek is gebruikt, "tenzij dat absoluut niet zo is".

Voorzitter J. Broekhuis van een branchevereniging van voedingsconcerns noemt dit zinloos, omdat het vaak onmogelijk is te controleren of een producent eerlijk vermeldt of een product gen-tech stoffen bevat. "Eerlijke fabrikanten worden dan zwart gemaakt door Greenpeace, terwijl oneerlijke producenten buiten schot blijven." Verder willen de fabrikanten dat de wet wordt versoepeld zodat ze producten kunnen aanprijzen als 'bereid zonder gentechniek'. Maar, zegt de Consumentenbond: "Dat kan alleen als het hele productieproces vrij is van gentechniek. Versoepeling van deze term is misleiding van de consument."

NRC Webpagina's
8 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad