U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
The great game, of: het spel om de kaspische energiebronnen

Grote olievondst in Kaspische Zee

Door een onzer redacteuren
In het noorden van de Kaspische Zee is een enorme olievondst gedaan. Het Kashagan olieveld blijkt 50 miljard vaten olie te bevatten, voldoende om in de totale wereldbehoefte voor twee jaar te voorzien. Dat hebben de Kazachse autoriteiten gisteren bekendgemaakt. Het consortium OKIOC dat de vondst heeft gedaan, wil de schattingen van de autoriteiten niet bevestigen. De Koninklijke/Shell Groep maakt deel uit van OKIOC.

Het nieuws over de olievondst werd wereldkundig gemaakt door de president van Kazachstan, N. Nazarbajev. Het Kashagan olieveld ligt in de Kaspische Zee, ongeveer 75 kilometer voor de kust van Kazachstan. Nazarbajev verklaarde na een bezoek aan het boorplatform Sunkar: ,,Ik kan u vertellen dat er olie is, veel olie en het is olie van goede kwaliteit.''

De directeur van de Kazachse staatsmaatschappij Kazakhoil, N. Balgimbajev, had eerder al aangegeven dat het om de grootste olievondst in dertig jaar gaat. Als de schattingen van de Kazachstanen kloppen, zou Kashagan tot de grootste olievelden ter wereld behoren. Het grootste olieveld ter wereld, het Ghawar olieveld in Saoedi-Arabië, bevat 70 miljard vaten olie. Volgens Balgimbayev kan het Kashagan veld in de toekomst meer dan twee miljoen vaten per dag produceren. Dat is ongeveer net zoveel als de dagproductie van OPEC-lid Koeweit. Kazachstan zou dan ook in één klap tot de grootste olieproducerende landen behoren. Kazachstan is geen lid van de OPEC, het kartel van olie-exporterende landen.

Het consortium OKIOC dat bezig is met proefboringen in het veld, wil de schattingen van president Nazarbajev en Kazakhoil niet bevestigen. Het consortium bestaat uit negen oliemaatschappijen. De grootste aandeelhouders zijn Agip, British Gas, ExxonMobil, Totalfina Elf en Shell, met ieder 14,29 procent. BP Amoco, Phillips, het Japanse Inpex en het Noorse Statoil zijn kleinere partijen.

Volgens een woordvoerder van OKIOC in de nieuwe Kazachstaanse hoofdstad Astana is het nog te vroeg om schattingen over de hoeveelheid olie in het veld te geven. OKIOC wil wel toegeven dat er tijdens proefboringen olie is gevonden, maar wacht tot het einde van de maand om verdere uitspraken te doen. De testresultaten van de proefboringen worden pas over enkele weken verwacht, en OKIOC wil niet op de resultaten vooruitlopen.

De olievondst zou een geweldige meevaller voor president Nazarbajev zijn. Kazachstan is voor een groot deel afhankelijk van zijn minerale rijkdommen.

NRC Webpagina's
5 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad