U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Cahier Veiling mobiele-telefoniefrequenties

Dossier Telecom


Veiling licenties telecom: loterij met nietjes


Kandidaten voor de veiling van licenties voor snelle mobiele telecommunicatie checkten vanmorgen in bij het Kurhaus. Een lage veilingopbrengst heeft voor minister Zalm niet louter nadelen.

Door onze redacteuren MICHIEL VAN NIEUWSTADT en ERIK VAN DER WALLE

ROTTERDAM, 5 JULI. De nietmachines zijn gratis, het tweede kopje koffie 's ochtends is dat niet. De zeven telecombedrijven die vanaf morgen 9. 00 uur gaan bieden op vijf licenties voor snelle mobiele telecommunicatie zijn aan strenge regels gebonden. Bij de veiling in Engeland ruim twee maanden geleden mochten de kandidaten faxen sturen vanaf het kantoor, maar de Nederlandse overheid wil controle houden: de kandidaten moeten hun biedingen doen vanaf hun bewaakte hotelkamer met uitzicht op zee. Op een handgeschreven en dichtgeniet papiertje.

Hoezeer ook het ministerie van Verkeer en Waterstaat de procedures heeft dichtgetimmerd, een diepzwart scenario voor het verloop van de veiling tekent zich langzaam af. Geschrokken van de tachtig miljard gulden die de Britse veiling de telecomsector heeft gekost zoeken bedrijven elkaar op. France Telecom heeft niet alleen ingeschreven via dochter Dutchtone, maar heeft ook een belang van 25 procent in medebieder NTL. KPN en het conglomeraat Hutchison uit Hongkong gaan samenwerken bij het bieden in Europa. Geen samenwerking in Nederland, benadrukken ze, maar het is duidelijk dat de belangen in de Europese telecomsector ver over de Nederlandse grenzen reiken. Financieel directeur P. Renaud van kandidaat Dutchtone zegt: "Het schaakbord waarop het spel van de Europese telecomsector gespeeld wordt staat niet in het Kurhaus, maar op hoofdkantoren elders in Europa." Minister Gerrit Zalm zou zich met terugwerkende kracht op de tong willen bijten dat hij de geschatte opbrengst van twintig miljard gulden heeft bevestigd die hem in het tv- programma Buitenhof terloops is voorgelegd. Als de voortekenen niet bedriegen zal de Nederlandse overheid veel minder binnenhalen dan een vierde - in lijn met het aantal inwoners - van de Britse veilingopbrengst. De Fransen houden geen veiling, maar wijzen vier licenties toe, voor 10 miljard gulden per stuk.

NRC Webpagina's
5 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad