U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Roemenië

Ministerie van Landbouw, Hongarije

Ministerie van Landbouw, Griekenland


Balkan lijdt onder hitte en droogte

ZAGREB/ATHENE, 4 JULI. De hele Balkan is in de greep van extreme hitte en een droogte die nu al vijf weken aanhoudt. Op veel plaatsen wordt het vandaag en later deze week veertig graden of nog warmer. Ook Hongarije lijdt onder de aanhoudende droogte en de hitte.

In Griekenland heeft de regering het plan-Xenokratis in werking gesteld. Het voorziet in een verhoogd alarm in de gezondheidszorg, bij de brandweer en in het lokaal bestuur. De hittegolf zal naar verwachting drie of vier dagen duren. Morgen en overmorgen worden temperaturen van 41 tot 43 graden verwacht. Xenokratis voorziet in speciale telefoonlijnen voor mensen die last hebben van de hitte. Zij kunnen ter afkoeling terecht in luchtgekoelde ruimten in openbare gebouwen; daarvoor zullen zonodig ook overdekte sporthallen ter beschikking worden gesteld. In Griekenland is men ook alert op het grote gevaar van bosbranden.

In Joegoslavië adviseerde gisteren de regering de burgers zo min mogelijk in de zon te komen en zoveel mogelijk thuis te blijven. In Kroatië riep het provinciaal bestuur van Medjimurje de droogte en de hitte formeel uit tot natuurramp. In de regio heeft de droogte inmiddels veertig procent van de oogst doen verloren gaan, volgens de prefect van het gebied een drama voor de boeren. Medjimurje, gelegen langs de grens met Slovenië en Hongarije, is in normale tijden een rijke landbouwstreek.

In Roemenië, waar de droogte sinds eind mei ook al veertig procent van de landbouwoogst heeft vernield en een schade heeft aangericht van tweehonderd miljoen dollar, houden de autoriteiten rekening met een toename van het aantal beroerten. De weerkundige autoriteiten gaven gisteren een speciale waarschuwing uit, gericht aan de president, de regering, alle gemeentebesturen, de ziekenhuizen en nooddiensten, waarin werd gewezen op het gevaar van gezondheidsproblemen door de hitte. In Roemenië woedden vandaag ruim honderd bosbranden. In het zuiden is de bevolking aangeraden binnen te blijven. In Craiova rijden permanent ambulances rond om flauwgevallen mensen van de straat te halen. De droogte in Roemenië is de ergste in vijftig jaar.

De langdurige droogte en de hitte treffen ook de andere Balkanlanden, van Slovenië tot Turkije. De hittegolf van deze week verplaatst zich komend weekeinde naar Cyprus. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
4 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad