U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
OPEC

Productieverhoging verrast OPEC

Olieprijs daalt na ingreep Saoediërs

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JULI. De olieprijs is vandaag in Azië en Eu ropa gedaald nadat Saoedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, gisteravond bekend had gemaakt zijn olieproductie met 500.000 per dag te zullen verhogen.

De OPEC, het oliekartel waarvan Saoedi-Arabië lid is en dat nog geen twee weken geleden in Wenen tot een productieverhoging met 708.000 vaten per dag (bijna 3 procent van de

totale OPEC-productie) had besloten, is door de eenzijdige beslissing van de Saoediërs verrast. De VS reageerden verheugd. Op de termijnmarkt in Londen daalde de olieprijs vandaag. Rondom het middaguur stond de prijs voor een vat Brent-olie (uit de Noordzee) op 31,34 dollar per vat tegen een slotprijs van 32,55 dollar per vat gisteren. De koersen van de olieaandelen daalden.

De productieverhoging per 1 juli had niet de door velen gewenste prijsverlaging tot gevolg, hoewel de OPEC toen zei naar stabilisatie van de oliemarkten te streven. Omdat de OPEC-landen in feite al een half miljoen vaten per dag meer produceren dan de quota waartoe ze in maart officieel hadden besloten, was de nettoverhoging maar 208.000 vaten per dag. De prijzen bleven dan ook stijgen.

Saoedi-Arabië zegt nu met zijn extra verhoging van 500.000 vaten naar een prijs van 25 dollar per vat te streven. De OPEC is verrast door het Saoedische besluit. "Alvorens Saoedi-Arabië enige beslissing neemt is het essentieel consultaties te houden. Tot nu toe hebben wij altijd besluiten bij consensus genomen", zei de Venezolaanse olieminister Ali Rodriguez vandaag tegen de BBC. Venezuela is momenteel voorzitter van het oliekartel.

Noorwegen, de op een na grootste olieproducent ter wereld, doet met de Saoediërs niet mee. Noorwegen (geen OPEC-lid) heeft wel per 1 juli zijn productie met 100.000 vaten per dag verhoogd. ,We zitten op dit ogenblik tegen het maximum van onze capaciteit, zei de Noorse vice- minister voor olie, mevrouw Sandal, vandaag. "We zijn ook niet door Saoedi-Arabië over zijn besluit geraadpleegd", zegt zij desgevraagd.

Saoedi-Arabië beschikt als enige OPEC-land over een grote reservecapaciteit, tweederde van die van de OPEC. Het zou Mexico (ook geen OPEC-lid) wel hebben gepolst over een productieverhoging. De VS hebben verheugd gereageerd op het besluit. Vice-president Al Gore zei gisteren te hopen dat nu ook de benzineprijzen omlaag zullen gaan. Hij riep de olieconcerns op de verlaging van de prijs voor ruwe olie door te berekenen aan de consumenten.

Analisten zeiden dat het besluit van Saoedi-Arabië onder druk van de Amerikaanse regering tot stand is gekomen. "Het is niet zo dat de VS even aan de mouw van de Saoediërs trekken", zei een analist tegen de BBC, "beide hebben dezelfde belangen, de Saoediërs willen geen confrontatie met de VS en ze willen niet dat de olieprijs zo hoog blijft dat die de OPEC op langere termijn schaadt.

NRC Webpagina's
4 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad