U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Roskilde Festival

Pearl Jam


Beveiliging van muziekfestivals roept twijfels op


Bij het muziekfestival in het Deense Roskilde vielen vrijdag acht doden en vier zwaargewonden toen een menigte opdrong naar het podium en bezoekers onder de voet werden gelopen. Er is nu twijfel aan de veiligheidsmaatregelen.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 3 JULI. Massale muziekevenementen als Pinkpop, Rock Werchter en ook het Deense Roskilde, 40 kilometer ten westen van Kopenhagen, trekken steeds meer bezoekers. Tienduizenden dringen samen voor een groot podium, soms op drassige en gladde grasvelden, schreeuwend, uitzinnnig. Dat moest een keer misgaan, verwachtten ingewijden. Vrijdag ging het mis.

De Amerikaanse groep Pearl Jam betrad op Roskilde het grootste Orange-podium, en was nog maar net begonnen, toen de 50.000 mensen op het natgeregende veld voor het podium naar voren begonnen te dringen. Wie uitgleed, kon niet meer opstaan. Acht doden vielen er, allen mannen, onder wie een 23-jarige Nederlander. Ze kwamen door verstikking om het leven. Vier mensen zijn zwaar gewond.

Waren de veiligheidsmaatregelen in Roskilde voldoende? Het publiek werd in bedwang gehouden met grote losse hekken die vroeger in voetbalstadions stonden. Als er wordt gedrongen, vallen deze hekken om.

"Ik zou ze zelf nooit gebruiken", zegt John Mulder van concertorganisator Mojo. Hij is bij Mojo nauw betrokken bij het veiligheidssysteem waarmee het bedrijf sinds 1990 de wereld rondtoert om concerten en evenementen te beveiligen. Pinkpop gebruikt de Mojo- barriers, lage, concentrisch opgestelde veiligheidshekken. Het Belgische Rock Werchter, dat ook dit weekeinde plaatshad. gebruikt de hekken ook, maar heeft er een eigen veiligheidssysteem omheen ontwikkeld. Vrije banen die in de vorm van een kruis van Lotharingen over het veld lopen (zie illustratie) maken eventuele snelle evacuatie mogelijk. Rock Werchter werd dit weekeinde overstelpt met telefoontjes van verontruste ouders, maar de organisatoren achtten het niet nodig nog extra maatregelen te nemen.

Roskilde vierde dit jaar met bijna 100.000 bezoekers zijn dertigste festivaleditie. Het festijn ging na het ongeluk gewoon door. "Het leven is sterker dan de dood", verklaarde Roskilde-woordvoerder Leif Skov. Er was een herdenkingsdienst die 50.000 festivalgangers bezochten. De Engelse bands Pet Shops Boys en Oasis trokken zich terug uit de programmering, "uit respect voor de doden en hun families." Pearl Jam heeft optreden van gisteren in België en vanavond in Rotterdam afgezegd. De bandleden verkeren in een zware shock, volgens directeur John Mulder van Mojo.

NRC Webpagina's
3 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad