U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Glibberige springplank uit Irak

CAROLIEN ROELANTS
Sinds twee weken geleden in Dover 58 Chinese illegale immigranten dood werden gevonden in een Nederlandse vrachtwagen, is er weer extra belangstelling voor de aanhoudende bestorming van Europa vanuit de Derde Wereld. In dat verband trekt vanavond Exodus of De wereld van Vina de aandacht, het verhaal van een klein Koerdisch meisje en haar vader, die, zelf inmiddels Zweedse staatsburgers, naar Koerdistan teruggaan om achtergebleven familie op te zoeken en een verkommerde oom/broer naar een nieuw begin in Europa te halen. De documentaire stond overigens al vóór 'Dover' op het programma.

De camera volgt de vijfjarige Vina en haar vader Andas op hun reis naar Iraaks Koerdistan - trein in, boot op, tweedehands Mercedes kopen - naar Italië, Turkse boot op, steeds zenuwachtiger het Koerden-vijandige Turkije door, via steekpenningen de grens over en Koerdistan in. In Arbil gaan ze bij grootmoeder en grootvader logeren, en ontmoeten we ook Andas' broer Aras. Hij is door een bende in elkaar geslagen en sindsdien depressief, en zijn redding kan alleen een verhuizing naar Europa zijn, zo is besloten. Het lukt tijdens dit bezoek niet om Aras weg te krijgen: er moet een betrouwbare mensensmokkelaar worden gevonden - er worden immers genoeg migranten op onbewoonde eilandjes of op andere verkeerde bestemmingen gedumpt - en dat kost te veel tijd. Maar eenmaal terug in Zweden weet Andas toch Aras' vlucht te regelen. Er wordt veel geld geleend en een uitreisvisum naar Turkije gekocht. De broer ontmoeten elkaar in Istanbul, dat voor talloze Koerden - Turks, Iraaks en Iraans - en andere migranten de springplank naar Europa is. Aras vertrekt uiteindelijk per vliegtuig, waarmee hij de veilige weg van een minderheid neemt. Per boot of te voet is heel wat gevaarlijker. Niemand weet hoeveel migranten al zijn verdronken toen hun boot zonk of nadat ze gewoon overboord waren gezet bij de nadering van een patrouilleschip. Anderen zijn in de mijnenvelden langs de grens met Griekenland gestorven.

Er is voor deze documentaire drie maanden, vaak in het diepste geheim, gefilmd, in acht verschillende landen. Zij toont wat vluchten in realiteit betekent, zo meldt de NPS. Dat in overweging nemend, stelt het resultaat teleur. Van Aras' eigenlijke vlucht is nauwelijks iets te zien. Hoofdmoot zijn de reis van Vina en haar vader naar Koerdistan, en hun verblijf daar. Interessant, mooie plaatjes, maar niet wat was beloofd.

De film eindigt met Aras' aankomst in Zweden; verteld wordt nog dat hij asiel heeft aangevraagd. Als hij dat krijgt, zal hij zijn gezin laten overkomen. In de documentaire wordt niet vermeld wanneer de tocht van Vina en haar vader en de vlucht van Aras zich afspelen, maar uit mededelingen over Amerikaanse ultimata aan de Iraakse president Saddam Hussein kan worden afgeleid dat het niet later dan 1998 kan zijn geweest. De vraag dringt zich dan op hoe het met Aras is afgelopen. Zijn treurige uitstraling geeft weinig vertrouwen dat het eind goed al goed is geworden.

Exodus of De wereld van Vina, Ned.3, 20.58-22.00u.

NRC Webpagina's
3 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad