U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Duitsers nemen Sprint uit VS over'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JULI. Deutsche Telekom gaat vrijwel zeker het Amerikaanse belbedrijf Sprint overnemen. Dat melden de Duitse zondagskranten Welt am Sonntag en Bild am Sonntag.

In oktober deed Deutsche Telekom ook al een bod op Sprint maar het Amerikaanse MCI WorldCom ging daar overheen. De fusie van Sprint en WorldCom werd vorige week echter door Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten verboden. De fusie zou hebben geleid tot een te dominante positie op de internetmarkt.

Deutsche Telekom, het grootste belbedrijf van Duitsland, ruikt opnieuw zijn kans. Topman Ron Sommer zegt in Bild am Sonntag dat de Amerikaanse markt zijn speciale aandacht heeft. "Daarbij denken we duidelijk aan een overname en niet aan een losse alliantie", aldus Sommer.

Volgens Welt am Sonntag zijn de bedrijven "serieus in gesprek over een volledige fusie". Deutsche Telekom zou middels een aandelenruil bereid zijn 117 miljard dollar (bijna 270 miljard gulden) te betalen voor de overige aandelen Sprint. Het zou volgens de Financial Times de grootste overname ooit zijn van een Amerikaans bedrijf door een Europese branchegenoot.

Bovendien zou het voor het eerst zijn dat een Europees bedrijf weet in te breken in de Amerikaanse telecommunicatiemarkt. British Telecom probeerde drie jaar geleden tevergeefs een groot Amerikaans belbedrijf over te nemen.

Deutsche Telekom wil de berichten niet bevestigen. WorldCom en Sprint hebben de fusie officieel ook nog niet afgeblazen.

Sprint is de op twee na grootste Amerikaanse aanbieder van lange- afstands-telefonie. Zowel Deutsche Telekom als France Telecom hebben een belang van 10 procent in het bedrijf, een overblijfsel uit de tijd dat de drie de alliantie Global One vormden.

Volgens persbureau Bloomberg heeft Deutsche Telekom een oorlogskas opgebouwd om toekomstige expansie te financieren. Vorige week werd voor 14,5 miljard dollar aan obligaties verkocht - een recordbedrag. Aandeelhouders gingen onlangs akkoord met de uitgifte van 1,5 miljard nieuwe aandelen die tegen de huidige beurskoers een waarde van 89,7 miljard dollar vertegenwoordigen.

Deutsche Telekom ging vorige week een samenwerking aan met het Nederlandse telecombedrijf Ben. Via dat bedrijf willen de Duitsers bieden op de - dure - vergunningen voor UMTS, frequenties die video en internet op de mobiele telefoon mogelijk gaan maken.

NRC Webpagina's
3 JULI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad