U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Oostenrijk

'Wraakactie op politici en joden'

Opschudding over toneelstuk FPÖ'er

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 29 JUNI. In Oostenrijk is verontwaardigd gereageerd op het nieuwe toneelstuk van de schrijver/FPÖ-politicus Peter Sichrovsky. In Der Kandidat neemt hij wraak op politici en de joodse gemeenschap, die hem hebben gekritiseerd door hen belachelijk te maken.

De Oostenrijkse schrijver Peter Sichrovsky veegt in zijn nieuwste toneelstuk de vloer aan met politici én de joodse gemeenschap. 'Allemaal smeerlappen' zou de ondertitel van Der Kandidat kunnen zijn. In dit stuk komen Duitse politici, sociaal-democraten, christen- democraten en de Groenen bij elkaar om samen met een vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap een oplossing voor hun probleem te vinden. Dat probleem is de afkomst van de gezamenlijke kandidaat voor het Duitse presidentschap: de voorzitter van de joodse gemeenschap. Deze naamloze man blijkt helemaal geen jood te zijn. Zijn moeder was bewaakster in een concentratiekamp, werd van een criminele gevangene zwanger maar kon haar zwangerschap geheim houden. Het kind drukte ze een joodse vrouw in handen. Als dank verzorgde de bewaakster 'moeder' en kind met extra eten. Dit gebeurde allemaal een paar weken voor de bevrijding van het kamp. De bewaakster zit nu in een Weens verzorgingstehuis en vertelt daar rond dat haar zoon president van Duitsland zal worden. De sociaal- democraat Roth wordt door een bevriende arts uit dit tehuis gewaarschuwd. Uit angst voor een blamage - de verkiezingen staan voor de deur - besluit de man de zaak uit te zoeken en gaat er bij een bloeddonatie-actie van het Rode Kruis met het bloed van de kandidaat vandoor. De tests tonen aan dat de Weense vrouw inderdaad de moeder van de kandidaat is. Roth waarschuwt zijn collega's van de CDU en Groenen. De drie, een man en twee vrouwen, ontmoeten elkaar in het geheim. De verbijstering is groot, de door Roth voorgestelde oplossing simpel. De oude vrouw moet 'weg'. De arts is bereid een handje te helpen.

Het bizarre verhaal wordt geestig als het probleem aan de vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap, Robert Ehrlich genaamd, uitgelegd moet worden. Het gestotter van de politici - ze durven niet 'jood' te zeggen maar roepen 'hij is er geen' - is onthullend. Bij alle ellende zijn ze ook een beetje opgelucht: "Hij is er geen, hij is dus normaal, net als wij, hij is een van ons!" De droevige conclusie is dan wel dat hij nu geen kandidaat meer kan zijn. Duitsland heeft een jood nodig om definitief een streep onder de geschiedenis te kunnen zetten. "Dan zou zelfs weer een olympiade in Berlijn kunnen plaatsvinden", verzucht Roth.

Ehrlich vermaakt zich over het gestamel en prikt de voortdurende verwijzingen naar 'wij de Duitsers' en 'jullie de joden' door. Uiteindelijk gaat ook hij met de voorgestelde 'oplossing' akkoord: "U wilt haar gewoon laten vermoorden. Ik ben onder de indruk! Hier is werkelijk niets veranderd de laatste zestig jaar. Maar ik vind het best. Het is immers niet mijn moeder." Als de anderen vertrokken zijn belt Ehrlich met de voorzitter en stelt hem gerust. Alles komt goed.

Sichrovsky's stuk is niet in druk verschenen. De auteur stuurde kopieën aan Duitse en Oostenrijkse theaters. Christoph Hirschmann, chef van de cultuurredactie van het weekblad Format kreeg het stuk in handen, van wie wil hij niet zeggen. "Het leest als een wraakactie op joden die Sichrovsky's engagement bij de FPÖ hebben bekritiseerd", schrijft Hirschmann in Format. Sichrovsky is sinds 1996 lid van het Europees parlement voor de extreem-rechtse FPÖ én sinds kort ook partijsecretaris voor buitenlandse contacten. Of deze groteske aanval op Duitse politici en de joodse gemeenschap het aanzien van de FPÖ zal verbeteren, is de vraag. Sichrovsky zal er weinig last van hebben. De schrijver/politicus woont in Hollywood en is maar zelden in Brussel aan te treffen.

NRC Webpagina's
29 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad