U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Verbond van Verzekeraars

Zorgverzekeraars Nederland


Valse nota's ziektekosten

Verzekeraar vaak de dupe van fraude

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 29 JUNI. Nederlandse ziektekostenverzekeraars zijn op grote schaal slachtoffer van fraude in het buitenland. Toeristen dienen vaak valse nota's in.

Dit zegt M. Cameron, directeur van het particuliere onderzoeksbureau Vidi, dat voor 20 van de 77 verzekeraars onderzoek doet naar fraude. Vaak gaat het om mensen die op vakantie gaan naar hun land van herkomst. Die kunnen vaak gemakkelijker dan 'gewone' toeristen aan valse facturen komen. "Per geval gaat het om bedragen van 1.500 tot 80.000 gulden. Niemand kent de totale omvang van de fraude, maar het kan makkelijk om tientallen miljoenen tot honderd miljoen gulden gaan." Fraude komt in alle landen voor, sommige springen eruit, concludeert Cameron. Noord-Irak, Pakistan, India, Nigeria, Brazilië, Turkije en Marokko zijn risicolanden. Bij alle verdachte claims die Vidi onderzocht, bleek inderdaad sprake te zijn van oplichting. Ook bij reis- en aansprakelijkheidsverzekeringen wordt gefraudeerd, zegt Cameron.

Volgens woordvoerder G. Kloosterboer van het Verbond van Verzekeraars is er naar schatting bij vijf procent van alle claims bij risicoverzekeringen - daar vallen niet de ziektekostenverzekeringen onder - sprake van fraude. Dat zou gaan om een totaalbedrag van 800 tot 900 miljoen gulden.

Woordvoerder W. Annard van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) erkent dat er regelmatig fraude voorkomt bij zorgverzekeraars. "Onaanvaardbaar", vindt hij. Naar zijn zeggen is oplichting door ziektekostenverzekerden niet nieuw, en evenmin recent gestegen.

"Onze medewerkers zijn gespitst op tekenen die op fraude wijzen: onevenredig hoge of handmatige buitenlandse nota's, contante betalingen en rekeningen van niet-bestaande ziekenhuizen." In geval van fraude is er "een palet aan sancties" mogelijk, zegt Annard. Die variëren van een waarschuwing en niet uitkeren, tot aangifte bij justitie, waarbij de oplichter wordt vervolgd. Bij ZAO Zorgverzekeringen wordt in zo'n honderd gevallen per jaar fraude geconstateerd, op een totaal van zestienduizend ingediende buitenlandse nota's. "Wij hebben de indruk dat fraude afneemt", zegt woordvoerder Jaap Knoppert. Hij schrijft dit toe aan het "consistente fraudebeleid" dat de zorgverzekeraar al zeven jaar hanteert.

NRC Webpagina's
29 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad