U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Artikel Süddeutsche Zeitung

CDU


Tijdens regering-Kohl

CDU liet documenten verdwijnen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JUNI. De regering van bondskanselier Helmut Kohl (CDU) heeft na de verkiezingsnederlaag in 1998 drie gigabyte aan compromitterende computerbestanden met archiefmateriaal vernietigd. Dat is vergelijkbaar met 1,2 miljoen tekstpagina's, veel meer dan tot nu toe werd gedacht.

Tot die conclusie komt de speciale onderzoeker Burkhard Hirsch (FDP), die in opdracht van de regering een rapport schreef over de verdwijning van de documenten. Volgens het rapport, dat dit weekeinde uitlekte en woensdag wordt overhandigd aan de parlementaire onderzoekscommissie naar de CDU-affaire, bevatte het materiaal onder meer informatie over de privatisering van de Leuna-raffinaderij in Oost-Duitsland. Ook zouden sommige documenten zijn gemanipuleerd. Daarbij gaat het niet alleen over materiaal met betrekking tot de Leuna-zaak, maar ook over de levering van militair materieel aan Saoedi-Arabië en de verkoop van huizen van spoorwegpersoneel, die in het bezit waren van de Bundesbahn, een staatsbedrijf. Dit zijn allemaal zaken die zijn genoemd in verband met het financiële schandaal waarbij de CDU betrokken is.

Vorig jaar gaf oud-bondskanselier Helmut Kohl toe voor ten minste twee miljoen gulden aan illegale giften in de partijkas te hebben gestort. Kohl weigert nog steeds de namen van de gulle gevers te noemen. Mogelijk is een van hen Karl Ehlerding, die met toestemming van de toenmalige CDU-regering huizen van spoorwegpersoneel kocht - waardoor de verkoop aan een Japans bedrijf, dat een hoger bod deed, niet doorging. Ook loopt nog een onderzoek naar een donatie van 15 miljoen gulden in 1994 aan de verkiezingskas van de CDU in opdracht van de toenmalige Franse president François Mitterrand. Het was het Franse staatsbedrijf Elf- Aquitaine dat de Leuna-raffinaderij in 1994 overnam. Kohl ontkent de gift. Volgens de Süddeutsche Zeitung heeft Hirsch het grootste deel van de inhoud van een van de gewiste harde schijven weten te reconstrueren.

Al langer was duidelijk dat de CDU een deel van het archief van het Kanzleramt heeft vernietigd toen de partij plaats moest maken voor de huidige regering van Gerhard Schröder. Maar uit het rapport van Hirsch blijkt dat dit op veel grotere schaal is gebeurd dan tot nu toe werd gedacht. Oud-kanselier Kohl ontkende eerder dit jaar nog dat er documenten zouden zijn vernietigd. "In mijn tijd zijn geen documenten verdwenen", aldus Kohl in een tv-uitzending in februari. "Dat kunt u toch helemaal niet bewijzen." Als de conclusies van Hirsch juist zijn, heeft dat volgens de gevolgen voor het gerechtelijk vooronderzoek tegen Kohl, dat op een dood spoor leek te zitten. Donderdag moet Kohl voor de parlementaire onderzoekscommissie verschijnen.

NRC Webpagina's
26 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad