U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Amazon drukt technologiefondsen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JUNI. Sommige internetaandelen in Azië zijn vanmorgen gedaald in reactie op de koersval van internetwinkel Amazon.com, afgelopen vrijdag op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. De koersreactie van Europese technologiefondsen was gematigd.

De Japanse internetinvesteerder Softbank, aandeelhouder van onder meer de Amerikaanse zoekmachine Yahoo, was een grote verliezer op de beurs van Tokio. Het aandeel eindigde bijna 8 procent lager. Andere technologiebedrijven, zoals chipfabrikanten, hadden geen last van de koersval. Paniek onder Europese handelaren in technologiefondsen bleef vanmorgen uit. Op de beurs van Londen ging wel het internetveilingbedrijf QXL met 11 procent onderuit. Ook de koers van internetaanbieder Freeserve kelderde, maar dat was omdat het bedrijf aankondigde dat een overname door het Duitse T-Online voorlopig van de baan is.

Aanleiding voor de koersval van Amazon.com met 19 procent in de Verenigde Staten was een somber rapport van Lehman Brothers. De Amerikaanse zakenbank raadt beleggers af een converteerbare obligatie (lening die op termijn valt in te ruilen voor aandelen) te kopen van de internetwinkel, omdat het bedrijf er nog altijd niet in is geslaagd zijn explosief stijgende verkopen te vertalen in winstcijfers. "De combinatie van een negatieve kasstroom, een zwak werkkapitaal en een hoge schuldenlast (...) brengt voor Amazon enorme risico's met zich mee", schrijft Ravi Suria in een rapport. Ook het oordeel van Morgan Stanley-analist Mary Meeker dat Amazon zou kunnen achterblijven bij prognoses voor het tweede en derde kwartaal deed het aandeel geen goed.

Andere internetbedrijven deelden in de koersval. De rapporten van financieel analisten bevestigen de angst onder beleggers dat internetwinkels met een mogelijk op lange termijn interessant bedrijfsplan op korte termijn hun financiële middelen zien opdrogen. Kledinghandel Boo.com heeft al te ambitieuze expansieplannen moeten bekopen met een faillissement. Tot op heden gingen beleggers ervan uit dat marktleiders als Amazon.com door hun schaalgrootte in elk geval zouden overleven. Amazon is bij een scherp groeiende omzet zwaar blijven investeren om klanten op de website goed van dienst te kunnen zijn.

NRC Webpagina's
26 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad