U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Corus

Harde sanering op til

Corus lijdt ruim half mld verlies

Door een onzer redacteuren
LONDEN, 26 JUNI. Het Brits- Nederlandse staal- en aluminiumbedrijf Corus heeft in de eerste zes maanden van zijn bestaan een verlies geleden van 165 miljoen pond sterling (578 miljoen gulden).

De hoge koers van het pond sterling noemde het concern, voortgekomen uit de fusie tussen de staalbedrijven British Steel en Hoogovens, vanochtend als de belangrijkste oorzaak voor het verlies. De cijfers die Corus publiceerde betreffen de zes maanden tot begin april.

Het verlies van Corus werd volledig veroorzaakt door het voormalige British Steel. De activiteiten van het voormalige Hoogovens zorgden binnen de nieuwe combinatie over de eerste zes maanden voor een winst van 57 miljoen pond. De totale omzet van Corus kwam uit op 4,61 miljard pond. Daarvan was 1,65 miljard afkomstig van de Nederlandse tak van het concern. Ten opzichte van het vergelijkbare vorige halfjaar nam de omzet van de beide bedrijven samen met 0,08 miljard pond toe.

Weliswaar zijn de staalprijzen dit jaar aangetrokken, maar dat voordeel ging teloor door het dure Britse pond. Tijdens een toelichting op de cijfers gaf de voormalig bestuursvoorzitter van British Steel, John Bryant, de hevige schommelingen van het pond sterling de schuld van de problemen van Corus. " Met het hoge pond kunnen we leven", aldus Bryant. "Maar we kunnen alleen in rustiger vaarwater komen met het bedrijf bij een enigszins stabiele valuta." Bestuursvoorzitter F. van Duyne toonde zich vanmorgen tijdens de toelichting op de cijfers in Londen gematigd optimistisch. Hij wees erop dat het verlies van 31 miljoen pond in het tweede kwartaal (van januari tot april) een sterke verbetering te zien geeft ten opzichte van het eerste kwartaal. Over de te verwachten synergie van het nieuwe staalbedrijf, die bij de fusie werden begroot op een kostenbesparing van 300 miljoen euro per jaar, toonde Van Duyne zich optimistisch. "Dat programma loopt beter dan verwacht."

Niettemin verklaarde de voorzitter dat hij in de naaste toekomst nog een aantal rigoureuze saneringen verwacht bij Corus. Vorige week werd bekend dat bij het nieuwe staalbedrijf 1.200 banen worden geschrapt. Van Duyne gaf vanochtend aan dat het daar niet bij zal blijven. Corus zet in op een forse kostenbesparing: elke stijging van het pond sterling met tien pence kost het bedrijf op jaarbasis 90 tot honderd miljoen gulden.Het verlies bij Corus was volledig toe te schijven aan het resultaat op gewoon staal. Roestvrij staal en aluminium, twee metalen waar een hogere winstmarge op zit, zorgden voor een operationele winst van respectievelijk 84 en 45 miljoen pond sterling. Bepalend voor het verlies van Corus was het dure pond. Mede om die reden durfde Van Duyne geen uitspraak te doen met betrekking tot het derde kwartaal.

NRC Webpagina's
26 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad