U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Moet Engeland uitgesloten worden van het EK 2000?


Migrantenlegertje zoekt ruzie met Britten


Brusselse migrantenjongeren, veelal Marokkanen, schuimen de straten af op zoek naar een confrontatie met Britse hooligans.

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL/SINT JOOST, 20 JUNI. "Een Turk moet je niet aan z'n paard, z'n vrouw en z'n vlag komen", zegt de Turkse Hawa Ardiclik. Haar glimlach verraadt een beetje zenuwen. Niet dat ze zich erg druk maakt over de uitslag van de wedstrijd België-Turkije. Hawa Ardiclik is als 'overlegassistente' betrokken bij de preventie van supportersgeweld bij Euro 2000. Ze vervult de functie van liaison tussen de lokale politie en de migrantengemeenschap in de Brusselse gemeente Sint Joost al jaren, maar nu komt het er echt op aan. Zeker sinds het in het weekeinde in Brussel tot botsingen kwam tussen lokale migrantenjongeren en Engelse hooligans.

Enkele uren voor de wedstrijd wordt op het pleintje achter de Heilige Maria-kerk vergaderd. Politie, straathoekwerkers, overlegassistenten, allemaal zijn ze aanwezig om, staande onder de bomen, de laatste details te bespreken. Ook Yves van de Vloet, directeur op Binnenlandse Zaken voor preventiebeleid, is gekomen om ieder een hart onder de riem te steken. Volgens hem is een Turkse overwinning voor de veiligheidsautoriteiten het minst aantrekkelijke scenario. De supporters, onder wie veel Turkse migrantenjongeren uit gemeenten als Sint Joost en ook Schaarbeek, gaan dan naar het centrum van de stad om hun feestje te vieren. Als zich daar dan Engelse hooligans vertonen, slaat de vlam in de pan. De vrees is gegroeid sinds in Istanbul twee Engelse hooligans werden doodgestoken.

Bovendien lieten in het weekeinde vooral Marokkaanse jongeren zich in het Brusselse centrum niet onbetuigd in botsingen met Engelse hooligans. Zij wilden wraak op Engelsen die een Marokkaanse vrouw zouden hebben beledigd of geslagen. Een gerucht is al voldoende. "Ons werk is de jongeren in zulke omstandigheden ervan te overtuigen in de wijk te blijven. Maar met die gsm's zijn in paar seconden honderden mensen op de hoogte", zegt coördinator Concetta Piazza, zelf van Italiaanse afkomst.

Volgens een Marokkaanse preventiewerkster in Sint Joost zijn de betrekkingen tussen politie en migranten de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat is onder meer gebeurd in het kader van door Binnenlandse Zaken gefinancierde veiligheidscontracten met vooral 'probleemgemeenten', waarbij ook veel sociale activiteiten voor migrantenjongeren worden gesubsidieerd. Volgens topambtenaar Van de Vloet zijn rond Euro 2000 nog extra subsidies verstrekt.

Tegenover het plein in Sint Joost hebben zich intussen de eerste Turkse voetbalsupporters in de cafés achter de televisie geschaard. Een enkeling heeft vrouw en kind meegenomen. Aan de gevels hangen Turkse vlaggen en soms een (kleinere) Belgische driekleur. In het Turkse café 'Flighting Club' komen enkele agenten even meekijken. De sfeer is eerder gezellig dan fanatiek, ook wanneer het eerste Turkse doelpunt valt. Direct na de 2-0 overwinning op België zijn de straten in no time verstopt met claxonnerende auto's. En of de politie nu wil of niet, ze trekken massaal naar het centrum van Brussel. "De Turken maken niet gauw problemen", zegt een agent . Al voor elf uur 's avonds zijn de trappen van de Beurs door dansende voetbalsupporters met wapperende vlaggen bezet. De Grote Markt is om veiligheidsredenen afgesloten. Niet alleen Turkse jongeren, maar ook veel Brusselse jeugd van Italiaanse afkomst vieren samen feest. Ook enkele Belgen, altijd goede verliezers, wagen zich er met hun vlag. Intussen heeft de politie in de buurt wel, vrijwel onopgemerkt, enkele met messen gewapende Engelse hooligans ingerekend.

De sfeer wordt kort na elven plotseling grimmig wanneer een groep van zeker tachtig Marokkaanse migrantenjongeren zich meldt. Bijna als een legertje kindsoldaten komen ze aanmarcheren met de leuze 'On veut les Anglais'. Ze zoeken de Engelsen om zich te wreken voor afgelopen weekeinde. Intussen wordt druk met gsm's getelefoneerd. Kort daarna lopen de migrantenjongeren, vrijwel uitsluitend van Marokkaanse afkomst, enkele zijstraten in, vergeefs op zoek naar Engelsen in enkele cafés. Uiteindelijk koelen ze hun woede op het café Au Pot Carré, dat zaterdag door de politie was belegerd op zoek naar Engelse hooligans. Na tien minuten is de gehelmde Brusselse politie ter plekke om de straat schoon te vegen.

Intussen is bij het politiebureau aan de Grote Markt ook de Brusselse burgemeester De Donnea aanwezig. Hij heeft de politie verboden een tweede charge voor de Beurs uit te voeren, omdat dit slechts tot verdere escalatie zou leiden. Het komt hem onder de ogen van enkele journalisten op een gênant boegeroep van zijn eigen politiemensen te staan. "Ik ben de baas van de politie", laat hij verslaggevers weten. De Donnea verdedigde eerder zijn politie na kritiek op te hard optreden tegen Engelse hooligans die botsten met Marokkaanse jongeren. "Ik moest toch mijn eigen migrantenjongeren verdedigen", zei De Donnea. Diezelfde migrantenjongeren hebben de burgemeester opnieuw een moeilijke avond bezorgd. Inmiddels doemt een horrorscenario van een mogelijke kwartfinale Engeland-Italië in Brussel. Dat levert een gevaarlijke cocktail op: Engelse hooligans in de stad, met Italianen die zich mogelijk willen wreken voor het dodelijke Heizeldrama van 1985 en Marokkaanse migrantenjongeren die alsnog op zoek gaan naar hun ultieme wraak.

NRC Webpagina's
20 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad