U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Moet Engeland uitgesloten worden van het EK 2000?


Rijkaard wil met sterkste elftal tegen Fransen spelen

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
HOENDERLOO, 20 JUNI. Ondanks een besloten training in de ochtenduren liet Frank Rijkaard zich gisteren tijdens de avondsessie in de kaart kijken. Uit een afsluitend partijtje was min of meer de opstelling op te maken van het elftal dat morgen moet proberen winnaar van Groep D te worden door Frankrijk te verslaan.

Opmerkelijke aspecten: Ronald de Boer krijgt waarschijnlijk een basisplaats, Konterman speelt voor de herstelde Stam, Seedorf valt weer buiten het elftal en ook Overmars wordt gepasseerd. Numan vervangt de geschorste Van Bronckhorst, Westerveld keept.

Doorgaans gebruikt Rijkaard de trainingen achter gesloten deuren om de spelers die hij wil opstellen te laten warmdraaien. Nu verkeert hij kennelijk in een stadium dat hij elke training wil aangrijpen om een ingespeeld team te krijgen. Het bewijst in elk geval dat de bondscoach morgenavond de intentie heeft een sterk elftal tegen de Fransen in het veld te brengen. Hoewel de kwartfinale al een feit is. Waarschijnlijk kiest hij daarmee voor een ander uitgangspunt dan zijn collega Roger Lemerre. Volgens berichten uit het Franse kamp gunt hij enkele spelers rust. De Fransen hebben ook geen belang bij een zege. Als ze tweede in de poule worden hoeven ze hun trainingskamp nabij Brussel niet te verlaten.

Maar dat zijn bespiegelingen waar Rijkaard geen rekening mee houdt. "Al komen de Fransen met de tweede keus in het veld, dan hebben ze nog een sterk elftal."

Lemerre kan met zijn opstelling alle kanten op. Als Nederland en Frankrijk aftrappen, is bekend wie de tegenstanders worden. Rijkaard heeft slechts één doel voor ogen: winnen, want dan behoudt Oranje het thuisvoordeel. Spelers die een gele kaart op zak hebben, zoals Frank de Boer, Konterman en Reiziger, wil hij toch inzetten om de ploeg niet te verzwakken. Daarmee riskeert Rijkaard schorsingen in de kwartfinale. "Welke beslissing je ook neemt, je doet het nooit goed", zei de bondscoach.

Over rechtsback Reiziger, die ook geel kreeg tegen de Denen, twijfelt Rijkaard nog. Hij heeft geen lichamelijke ongemakken meer, maar Bosvelt zou als tijdelijke stand-in kunnen optreden. De Feyenoorder is echter geen rechtervleugelverdediger. Mocht Rijkaard Reiziger willen sparen, dan ondervindt hij de gevolgen van het feit dat hij Ooijer niet heeft geselecteerd. De bondscoach zal met het opstellen van Bosvelt wachten tot hij de elf namen van de Fransen weet. Als zij met een aanvallend ingestelde linkshalf spelen, kiest hij mogelijk toch voor Reiziger.

Ronald de Boer gaat er vanuit dat hij na twee invalbeurten een basisplaats krijgt. Overmars is daarvan het slachtoffer omdat Zenden, die tegen de Denen begon op de rechterflank, net als in de slotfase van die wedstrijd linksbuiten komt te staan. Overmars is niet meer geblesseerd en lijkt gepasseerd. Of wordt hij gespaard?

Het boterde de afgelopen twee jaar al niet tussen de aanvaller en Rijkaard. Er moet iets zijn voorgevallen waardoor de relatie is bekoeld. Rijkaard klaagde wel eens dat Overmars lichte klachten verzweeg en niet topfit aan de wedstrijd begon. Daarom heeft de bondscoach de speler een periode niet geselecteerd. Het was opvallend dat Rijkaard vrijdag tegen Denemarken niet Zenden, die zwak speelde tot de zestigste minuut, maar Overmars wisselde. Intuïtief, zo bleek later, een goede ingreep.

Voor Seedorf lijkt zich een herhaling van het WK '98 te voltrekken. Toen speelde hij in het openingsduel tegen België, in de achtste finale tegen Joegoslavië en in de verlenging van de halve finale tegen Brazilië. Om vervolgens tegen Kroatië om de derde en vierde plaats een tactisch rampzalige wedstrijd te spelen. Het moet wrang zijn voor Seedorf dat zijn steun en toeverlaat bij Ajax hem nu buiten het Nederlands elftal houdt.

Hard Gras publiceerde twee jaar geleden notities van de toenmalige bondscoach Hiddink. Over Seedorf was te lezen: "Weinig zelfkritiek. Niet altijd een reëel zelfbeeld." Seedorf klaagde bij Hiddink over te weinig vertrouwen. Hiddink werd moe van het gezeur en stuurde hem door naar zijn assistent Rijkaard. "Er zijn momenten geweest dat hij dreigde te vallen. Zijn verhaal doen in de pers. Is niet gebeurd. Hij heeft zich aan mijn gedragscodes gehouden", aldus Hiddink. Twee jaar later verkeert Seedorf in dezelfde situatie.

NRC Webpagina's
20 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad