U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Unie

Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid


Steun werkgelegenheid

Fraude met EU-geld omvangrijker

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 JUNI. De fraude die sinds 1994 is gepleegd met Europese werkgelegenheidssubsidies is veel groter dan gedacht. Het fraudebedrag blijkt niet enkele tientallen miljoenen guldens te zijn, maar komt uit boven de 300 miljoen gulden.

Dit schrijft minister Vermeend (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Ruim een jaar geleden kwam de fraude met subsidies uit het Europees Sociaal Fonds aan het licht. Bij controles was gebleken dat bij Nederlandse projecten meer deelnemers werden opgegeven dan er in werkelijkheid waren. Daardoor kreeg met name Arbeidsvoorziening miljoenen guldens te veel uitgekeerd.

Vooral in 1998 blijkt fors te zijn gefraudeerd. Arbeidsvoorziening heeft op gezag van de Europese Commissie inmiddels tachtig procent van het totale budget van 454 miljoen gulden gecontroleerd. De voorlopige schatting van Arbeidsvoorziening is dat er voor 163 miljoen gulden is gefraudeerd. Een onderzoeksbureau van de Europese Commissie kwam tot dezelfde conclusies als Arbeidsvoorziening. Het merendeel van de projecten kon geen deugdelijke onderbouwing van de ingediende declaraties geven. Bovendien bleken de door Arbeidsvoorziening aanbevolen herstelacties niet te zijn uitgevoerd. Voor een deel betrof het overigens projecten van Arbeidsvoorziening zelf. Begin dit jaar had de Algemene Rekenkamer nog felle kritiek op deze organisatie. De problemen die hebben geleid tot fraude met Europese subsidies, waren volgens de Rekenkamer nog altijd niet opgelost. Over 1997 gaat het volgens de brief van Vermeend om een fraudebedrag van 51 miljoen gulden en over de periode 1994-1996 om 92,7 miljoen gulden. Naar deze periode doen het ministerie van Sociale Zaken en de Europese Commissie nog nader onderzoek om te bezien of Nederland meer of minder moet terugbetalen. Minister Vermeend schrijft dat door de verbeterde controle ook over het subsidiejaar 1999 "een substantieel bedrag aan onregelmatigheden" zal worden geconstateerd. Medio 2002 zal de Europese Commissie pas een eindafrekening maken over de ESF-periode 1994-1999. Nederland zal dan het totale fraudebedrag moeten terugbetalen of er zal worden gekort op nieuwe projecten.

Begin mei werd al bekend dat het ministerie van Sociale Zaken bij justitie in Rotterdam in één geval aangifte heeft gedaan. Dit betrof het Antilliaanse remigratieproject Futuro Laboral. In totaal kreeg Futuro Laboral circa vijf miljoen gulden aan ESF-subsidie voor de remigratie van ruim 1.000 Antillianen. Het ministerie bekijkt nog of in andere zaken aangifte kan worden gedaan.

NRC Webpagina's
20 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad