U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Mediamagnaat Goesinski alsnog uit gevangenis

Door onze correspondent
MOSKOU, 17 JUNI. Later dan verwacht is de Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski gisteravond toch nog vrijgelaten. Hij mag Moskou voorlopig niet verlaten.

Iedereen verwachtte dat de eigenaar van de enige onafhankelijke tv- zender in Rusland vanmiddag (op borgtocht) vrij zou komen. Poetin had eerder in Berlijn onder toenemende binnen- en buitenlandse druk tot twee maal toe de opsluiting van Goesinski afgekeurd als "overdreven" en "onnodig".

Op grond van het overstag gaan van Poetin rekenden Goesinski's advocaten, zijn medewerkers en veel politici op vrijlating van de zakentycoon. De miljardair verblijft sinds dinsdagavond in een driemanscel in de van ratten vergeven Boetyrka-gevangenis. Zijn gepantserde Mercedes en jeep met lijfwachten stonden hem vrijdagmiddag voor de poort op te wachten.

In plaats van Goesinski, die geldt als schutspatroon van de onafhankelijke media in Rusland, kwam vanmiddag echter alleen zijn advocaat naar buiten. Die deelde mee dat zijn cliënt officieel is aangeklaagd wegens "verduistering van overheidsgeld op grote schaal". Reznik, Ruslands beroemdste strafpleiter, merkte verder op dat voortaan "alle tegenstanders van het Kremlin illegaal opgepakt kunnen worden". De aanklacht kwam er volgens hem op neer dat Goesinski ervan wordt beschuldigd dat hij zakenman is.

Maar vanavond, toen de meeste camera's en journalisten inmiddels waren vertrokken, werd Goesinski alsnog vrijgelaten. Geen triomfantelijk vertrek uit de gevangenis voor Goesinksi, die eerder op de dag door Igor Malasjenko, de tweede man van het Media-Most imperium, niet zonder pathos nog "de eerste politieke gevangene sinds de val van de Sovjet- Unie" werd genoemd. Terwijl de directeur van de tv-zender NTV, Jevgeni Kiseljov, de opsluiting van zijn baas gelijkstelde aan "een politieke aanval op de massamedia".

In Moskou gonsde het vanmiddag van de geruchten over insubordinatie van de Kremlin-staf: de kring die KGB-veteraan Poetin aan de macht heeft geholpen zou van diens afwezigheid gebruik hebben gemaakt om een van hun felste criticasters in het cachot te zetten. Journalisten van Media- Most deden vanmiddag nog een ultiem beroep op Boris Jeltsin. Zij hopen dat de ex-president zich kan herinneren dat hij Poetin op oudejaarsdag als zijn opvolger naar voren schoof met de aanbeveling: "Onder zijn leiding zal de vrijheid van het woord gegarandeerd zijn."

NRC Webpagina's
17 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad