U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stedelijk Museum

Gemeente Amsterdam


'Dicht tot 4002'

Onenigheid over sluiting Stedelijk

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 15 JUNI. De Amsterdamse wethouder van Cultuur Saskia Bruines heeft verbolgen gereageerd op de voor haar onverwacht aangekondigde sluiting van het Stedelijk Museum tijdens de komende verbouwing.

Deze aankondiging werd gedaan door directeur Rudi Fuchs van het Stedelijk tijdens een persconferentie, afgelopen dinsdag. Die persconferentie was belegd om mee te delen dat B&W van Amsterdam hadden ingestemd met de nieuwbouw van het museum en daarvoor 18 miljoen gulden extra beschikbaar hadden gesteld. Daarmee zijn de 55 miljoen gulden die de nieuwbouw gaat kosten gedekt. De gemeenteraad moet overigens op 19 juli nog met de plannen instemmen.

Fuchs vertelde tijdens de persconferentie dat het museum aanvankelijk had gedacht het museum gedeeltelijk open te houden. Maar om praktische redenen als vrijkomend stof, trillingen bij het heien en ervaringen van buitenlandse musea werd besloten dat het museum beter geheel kon sluiten van 2001 tot 2003 of 2004. "Daarover was geen overleg met de wethouder geweest", aldus Paul van Yperen, woordvoerder van Bruines. "Fuchs heeft hier absoluut voor zijn beurt gepraat. Gezien de ervaringen van het Van Gogh-museum kunnen we ons voorstellen dat het museum problemen verwacht bij openstelling, maar zo'n sluiting kan niet zomaar even uit de losse pols besloten worden. De wethouder heeft Fuchs daar na afloop dan ook op aangesproken."

De aankondiging van de sluiting kwam tijdens de persconferentie in een enigszins verwarde sfeer. "Op grond van zijn ruime ervaring met nieuwbouw van musea", aldus een woordvoerder van het museum, begon Fuchs uit te leggen dat het museum beter dicht kan gaan tijdens de nieuwbouwwerkzaamheden. "Het Stedelijk zal tot 4002 gesloten zijn," deelde Fuchs aanvankelijk mee. Het was duidelijk dat hij zich versprak, en zijn zakelijk directeur Stevijn van Heusden wilde duidelijkheid scheppen door te zeggen: "Je bedoelt natuurlijk 2004. Maar het kan ook 2003 zijn", voegde hij er aan toe, na vragen uit de zaal. Wat de wethouder zei, ging verloren in de verwarring. Fuchs hervatte zijn betoog met het plan om elders in de stad een tijdelijke expositieruimte te vinden. Daarover is nog geen besluit genomen.

Het Stedelijk Museum wacht al twaalf jaar op uitbreiding, en telkens kwamen er nieuwe problemen waardoor de gemeente de knoop niet doorhakte. Inmiddels, zo blijkt uit een inventarisatie, is ook het oorpsronkelijke museumgebouw uit 1895 aan een grondige opknapbeurt toe. Daarom heeft architect Siza naast de nieuwbouwplannen ook renovatieplannen voor de oudbouw gemaakt. Die kost 65 miljoen, maar over dat geld is nog niet gesproken.


Zie ook:

Stedelijk drie jaar dicht voor nieuwbouw (14 juni 2000)

NRC Webpagina's
15 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad