U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ECN

Informationskreis Kernenergie


Duitsland sluit kerncentrales

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 15 JUNI. De Duitse bondskanselier Schröder (SPD) heeft gisteravond een akkoord bereikt met de ondernemers van de energiebedrijven over het afschaffen van kernenergie. Binnen twee tot drie jaar kan de eerste atoomcentrale worden gesloten; de laatste van de 20 kerncentrales zal in 2021 dichtgaan. Dat is 5 tot 10 jaar eerder dan de industrie wilde.

Schröder en de minister van Milieu, Jürgen Trittin (de Groenen), spraken na afloop van de nachtelijke besprekingen van een "moeizaam, maar verstandig compromis". Met het akkoord, tien dagen voor het partijcongres van de Groenen in Munster, gaat de belangrijkste voorwaarde voor de Groenen om destijds aan de coalitie met de SPD deel te nemen in vervulling. In de kernenergiesector zijn 40.000 mensen werkzaam.

De vier energie-ondernemers (Viag, RWE, Veba en Energie Baden- Württemberg) betreuren de voorgenomen sluiting van de kerncentrales, die eenderde van de Duitse energie leveren. De regering heeft geen plan op tafel gelegd over een alternatief voor het wegvallen van kernenergie. Wilhelm Simson, bestuursvoorzitter van Viag, weigerde na afloop van de onderhandelingen te spreken van een 'consensus' die tussen industrie en regering zou bestaan. De industrie is het mes op de keel gezet, reageerde Simson. "We hadden de keus uit twee kwaden: of ons neerleggen bij het huidige voorstel van de regering, of er was een aparte wet gemaakt om sluiting van de kerncentrales af te dwingen." Een dergelijke wet vereist volgens Schröder geen goedkeuring van de Bondsraad (Eerste Kamer), die door de CDU/CSU wordt gedomineerd en voorstander is van atoomenergie.

Viag-voorzitter Simson zei er vanuit te gaan dat het besluit niet het einde van kernenergie in Duitsland betekent. "We zijn het alleen eens geworden over een totale energieproductie van 2.500 terawatt-uren [een terawatt is een miljard watt, red.], die overeenkomt met een looptijd van 32 jaar", aldus Simson. De regering wilde deze looptijd tot 30 jaar verkorten, de ondernemers hielden aanvankelijk vast aan 35 jaar.

Ook Veba-bestuursvoorzitter Ulrich Hartmann zei na afloop van de gesprekken te betreuren dat de regering een eind aan atoomenergie wil maken. "We accepteren echter het primaat van de politiek", aldus Hartmann. De energie-ondernemers hopen stiekem dat bij een wisseling van de politieke macht in Berlijn hun toekomst weer wordt veiliggesteld.

De woordvoerder van de Beierse minister-president Edmund Stoiber (CSU) sprak van een "zwarte dag voor Duitsland". Zodra de CDU/CSU weer aan de macht is, zal het besluit om kernenergie af te schaffen onmiddellijk worden teruggedraaid, aldus de woordvoerder. Beieren, dat belangen heeft in energiebedrijven, overweegt een klacht bij het Constitutionele Hof in Karlsruhe in te dienen.

Volgens minister-president Roland Koch (CDU) van Hessen is er "helemaal geen sprake van consensus" tussen regering en industrie. Het gaat om een eenzijdig besluit van de rood-groene regering om kernenergie af te schaffen en daarmee wordt Duitsland grote schade toegebracht, aldus Koch. "Het besluit maakt een einde aan de technologische competentie die Duitsland op dit terrein heeft verworven. Anderen zullen ermee aan de haal gaan en er veel geld mee verdienen." Bovendien is de belangrijke kwestie van de veiligheid hiermee niet opgelost, zei Koch. Duitse bedrijven zullen immers uitwijken naar landen in Oost-Europa zoals Polen, Roemenië, Rusland of de Oekraïne waar de voorschriften lang zo streng niet zijn als in de Bondsrepubliek. De productie van kernenergie in Europa wordt volgens Koch alleen maar onveiliger.

De regering heeft de stroombedrijven gegarandeerd dat transporten van nucleair afval "niet door politiek gemotiveerde acties" gehinderd zullen worden. Dit geldt slechts tot het jaar 2005. Daarna zal opslag bij de centrales zelf vereist zijn.

Om ongehinderde atoomtransporten mogelijk te maken, zullen de Groenen gedwongen zijn nogal wat missiewerk bij hun achterban te verrichten. Veel Groenen zijn ontevreden met het compromis omdat het te lang duurt voordat de laatste centrale wordt gesloten. Bovendien wordt niet gerept over een datum voor sluiting van de eerste centrale.

NRC Webpagina's
15 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad