U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ahold

Ica Supermarkten

Greenpeace

www.whaling.com


Walvis te koop in Noorse Ahold

Door onze redacteur FREDERIEK WEEDA
OSLO, 14 JUNI. De ICA- supermarkten in Noorwegen, die vorig jaar zijn gekocht door Ahold, verkopen walvisvlees. Sinds 1986 gelden echter internationale afspraken die voorschrijven dat walvissen niet mogen worden gevangen. Dit heeft tot doel bedreigde soorten walvis te beschermen.

Alle landen respecteren die afspraken behalve Japan en Noorwegen. Japan zegt walvissen te vangen voor wetenschappelijk onderzoek. Noorwegen trekt zich niets aan van het verdrag en zal volgens de International Whaling Commission (IWC), die toeziet op naleving van het verdrag, dit jaar tussen de 300 en 650 Minke-walvissen vangen. Nederland is lid van de IWC. De directie Natuurbeheer van Landbouw en Visserij wil de komende jaren door middel van tellingen laten vaststellen welke walvissoorten worden bedreigd.

De supermarkten van ICA verkopen vers en diepgevroren walvisvlees. Daarnaast kunnen ICA-klanten via internet walvisvlees bestellen. 'Hvalbiff', walvis-steak, kost ƒ3,50 per ons.

Ahold gaat dit met het management van ICA in Noorwegen bespreken, zegt de woordvoerder van Ahold desgevraagd. Volgens hem wordt walvisvlees slechts in negen winkels aangeboden. "Wij hebben van de Noren gehoord dat zij geen compromis met het IWC hebben kunnen sluiten over de te vangen aantallen walvissen. Zij ondervinden veel weerstand van het feit dat ze het verdrag niet tekenden."

Ahold kocht vorig jaar voor vier miljard gulden vijftig procent van de aandelen van de Scandinavische supermarktketen ICA. In Noorwegen gaat het om 765 winkels, in Zweden om zo'n 2.000 en in Denemarken sinds kort om elf.

Noren zijn nu eenmaal niet erg milieubewust, zegt de directeur van de ICA-winkels in Noorwegen en voor 20 procent aandeelhouder van ICA, S.E. Hagen, desgevraagd. "We hebben geprobeerd om milieuvriendelijke spullen te verkopen, maar het interesseert ze niet. Ze hebben schoon water en natuur in overvloed." Er wonen 4,5 miljoen mensen in Noorwegen, dat acht keer zo groot is als Nederland.

'Ahold is milieubewust'

Ahold bekommert zich wel om het milieu, volgens het jaarverslag over 1999. "Het milieu maakt steeds meer integraal onderdeel uit van de bedrijfsvoering van Ahold. De onderneming streeft ernaar in elk land, waarin zij activiteiten ontwikkelt, zo verantwoord mogelijk met het milieu om te gaan. "

Milieu-organisaties als Greenpeace strijden al jaren tegen de vangst van walvissen die ze inhumaan vinden en schadelijk voor de walvisstand. Volgens de Nederlandse expert R. Kastelein van het Dolfinarium in Harderwijk zijn die internationale afspraken er juist om de walvisstand te beheersen, zodat de walvisvangst kan doorgaan. "Momenteel is het aantal Minke-walvissen op peil, dus kunnen de Noren er in principe op jagen. Maar ze kunnen niet zomaar hun gang gaan, want dan daalt het aantal weer. Greenpeace maakt deze nuance niet. Haar bezwaren zijn ethisch, ze is te allen tijde tegen walvisvangst." Dat er nu van bepaalde soorten voldoende walvissen zijn komt doordat de meeste landen er níet op jagen, zegt Kastelein. Persoonlijk vindt hij de vangst van walvissen onethisch.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad