U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Stedelijk Museum Amsterdam

Collectie op reis in VS

Stedelijk drie jaar dicht voor nieuwbouw

Door onze kunstredactie
AMSTERDAM, 14 JUNI. Het Stedelijk Museum verwacht in mei volgend jaar te beginnen met nieuwbouw, nu het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam gisteren besloot 18 miljoen gulden extra daarvoor uit te trekken. Het gehele museum zal tijdens de bouw tot 2004 gesloten blijven.

Dat zei museumdirecteur R. Fuchs gisteren tijdens een persconferentie met de Amsterdamse wethouder voor cultuur S. Bruines en zakelijk directeur van het Stedelijk S. van Heusden, in een toelichting op de nieuwbouwplannen van de Portugese architect Alvaro Siza.

"We gaan elders in een stad een locatie zoeken voor exposities, die we willen blijven houden", zei Fuchs. "Er zijn bij andere musea slechte ervaringen met het openhouden van een deel van het museum tijdens bouwwerkzaamheden." Er is nog niet bekend waar de tijdelijke expositieruimte van het Stedelijk komt. "We denken ook aan het tonen van delen van onze collectie elders, buiten Amsterdam. Zo hebben we plannen om een keuze uit onze collectie op reis te sturen door de Verenigde Staten, zodat we kunnen laten zien: dit is het Stedelijk, dit is Amsterdam."

Zowel de museumdirectie als wethouder Bruines toonde zich verheugd over het akkoord dat het college van B en W gisterochtend bereikte over de uitbreiding van het Stedelijk. "We kunnen nu doorgaan met het beste museum voor de moderne kunst ter wereld te worden", zei Fuchs. Siza wil ook het bestaande museumgebouw uit 1895 in zijn oorspronkelijke staat terugbrengen, maar de 65 miljoen die dat gaat kosten, zijn nog niet beschikbaar. Fuchs hoopt dat de gemeente die fondsen vindt voordat de nieuwbouw in 2001 begint, zodat renovatie en nieuwbouw in één keer kunnen worden aangepakt. De nieuwbouw, twee vleugels met daarin onder meer kantoren, een groot restaurant en 910 vierkante meter expositieruimte - eenderde van wat het museum nu heeft - gaat 55 miljoen gulden kosten. Eerder zegden gemeente en rijk al respectievelijk 13 en 17 miljoen gulden toe. Dat bedrag is inmiddels aangegroeid tot 37 miljoen. De resterende 18 miljoen is gisteren door B en W beschikbaar gesteld. Dat wil zeggen, als de gemeenteraad op 19 juli akkoord gaat met dit voorstel. De gemeente zal van die 18 miljoen dan 16 miljoen bijdragen en de resterende 2 miljoen gulden komt van de Duitse autofabrikant Audi.

Het college van B en W is met de sponsor overeengekomen dat Pon's Automobielhandel BV (Audi) het bedrag van 2 miljoen in één keer stort als steun voor de nieuwbouw. Daarnaast sponsort Audi het museum tien jaar lang jaarlijks met een bedrag van 80.000 gulden om exposities in te richten. "Wij bepalen welke exposities dat zijn", zei Fuchs gisteren nog eens nadrukkelijk. "Het is nooit zo geweest dat Audi het museum wilde voorschrijven wat er tentoongesteld moest worden", voegde hij daar aan toe, verwijzend naar de protesten die vorig jaar in de gemeenteraad ontstonden over de plannen met Audi. Het bedrijf bood toen aan de nieuwbouw met 12 miljoen te financieren. In een vitrine naast het nieuwe restaurantgedeelte zou dan een auto getoond worden als tegenprestatie. Die plannen gingen de meerderheid van de raad te ver. Wethouder Bruines trok dat plan daarop terug, en komt nu met dit voorstel. Daarbij komt geen auto meer in het museum, 'hooguit een bordje dat Audi meebetaalde aan de nieuwbouw', aldus Fuchs.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad