U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Zwarthandelaren zwermen om stadions


Niet het supportersgeweld is tot nu toe het grootste probleem tijdens het EK voetbal, maar de zwarte handel in kaartjes.

Door onze redacteuren

ROTTERDAM, 14 JUNI. "Psst, tickets?" Het mannetje op de parkeerplaats herhaalt het tegen beter weten in. "Do you want tickets?" Maar het is al kwart over zes: de wedstrijd Spanje-Noorwegen in de Kuip in Rotterdam is allang begonnen en nog niet alle supporters zijn in het stadion. , ,Fuckin'ell'," bromt een neutrale Brit en rent met snel naar de volgende ingang, zijn toegangskaart verfrommeld in zijn vuist geklemd. "Fy Fan", vloekt een rossige man in het Noors.

De maatregelen waren streng, gisteren bij Spanje-Noorwegen. Toeschouwers moesten tenminste drie controlepunten passeren. Bij de laatste controle moest het paspoort klaar worden gehouden: tickets voor de wedstrijd staan op naam. Wie een ander kaartje inleverde, riskeerde een boete van duizend gulden. Toch zwermen de zwarthandelaren om het stadion. Omdat de verhouding tussen Spanjaarden en Noren uitstekend is, heeft de politie tijd om achter de handelaren aan te gaan: zeventien van hen lopen tegen de lamp. Negen handelaren worden na inlevering van de kaarten weer op vrije voeten gesteld: tegen zes wordt proces-verbaal opgemaakt. Elk van hen heeft vele tientallen kaarten bij zich.

De gevreesde gevechten tussen hooligans tijdens het EK zijn tot dusver uitgebleven. Sterker nog, de sfeer is meestal uitstekend. Het grootste probleem waar de organisatie van het voetbaltoernooi mee kampt is de zwarthandel. "Die tiert welig", zegt CDA-kamerlid Atsma voor het toernooi samen met collega Rosenmöller (GroenLinks) tevergeefs probeerde met een noodwetje zwarthandel strafbaar te stellen, net zoals bij mede-organisator België. In totaal zijn er tijdens het EK in de vier Nederlandse speelsteden tot vandaag 111 arrestaties verricht, onder wie 34 zwarthandelaren. Snelrecht is nog niet toegepast, want met alle verdachten werd ter plekke een 'transactie' afgesloten. De handel in kaarten is met recht internationaal te noemen, want op 11 juni bijvoorbeeld werden vanwege zwarthandel aangehouden: drie Nederlanders, twee Turken, een Duitser, een Italiaan en een Amerikaan. Omdat er geen aparte strafbaarstelling van zwarthandel is, verricht de politie in de Nederlandse speelsteden de arrestaties op grond van een algemene plaatselijke verordening (apv): De handelaren beschikken niet over een ventvergunning.

Kamerlid Atsma zegt "heel blij" te zijn dat de organisatie van Euro 2000 het kort geding tegen handelaar Cupido uit Amsterdam afgelopen vrijdag met een beroep op de openbare orde heeft gewonnen. "Maar het is dweilen met de kraan open. Er zijn tientallen grote handelaren actief, die je nooit allemaal kunt aanpakken." De Telegraaf van hedenochtend lijkt Atsma gelijk te geven. Op pagina 26 staan 48 advertenties waarin nog kaarten worden gevraagd, maar vooral aangeboden. Vaak met de toevoeging: "naamloos," iets dat volgens de organisatie van het evenement onmogelijk zou moeten zijn. En tussen de advertenties door staat een "waarschuwing!" met de tekst: "Kaarten Euro 2000 zijn persoonlijk en niet overdraagbaar."

Ook de veroordeelde kaarthandelaar Cupido blijft gewoon adverteren. "Ik heb ook begrepen dat hij doorgaat," zegt zijn advocaat mr C. Molenaar: "Ik heb hem verteld vonnis is vonnis, maar als je cliënt zegt daar heb ik geen zin in, sta je als advocaat machteloos." Advocaat G. van der Bend van Euro 2000 vindt het "ronduit ergerlijk" dat Cupido zich niet aan het vonnis houdt en wijst erop dat hij een dwangsom van 35.000 gulden per overtreding in stelling gaat brengen. "Maar er zijn ook ander middelen waarover ik nu nog niets wil zeggen. "

Volgens Atsma zitten de grote lekken bij de sponsoren en de buitenlandse bonden waarvan niet alle kaarten persoonlijk op naam staan. "Wij hebben dat nog niet kunnen vaststellen", zegt Van der Bend. De wedstrijd Spanje - Noorwegen, gisteren in Rotterdam, is niet uitverkocht, dus wie de moeite wil nemen, kan in Ahoy' een wit kaartje kopen. De supporter die daarvoor geen tijd heeft, doet er het beste aan te wachten. Twintig minuten na begin van de wedstrijd kan men met een zwarte kaart probleemloos het stadion in. 'A.M. la Cruz' staat er op het ticket van een blonde, blauwogige toeschouwer. De suppoost besteedt er geen aandacht aan.

Bijdragen Jaco Alberts, Steven Derix, Bram Pols

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad