U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier EK 2000

Heizelstadion


Italianen herdenken vanavond Heizeldrama

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 14 JUNI. Het Italiaanse voetbalelftal herdenkt voor aanvang van de wedstrijd in EK- groep B tegen België, vanavond in Brussel, de slachtoffers van het Heizel-drama in 1985.

Op 29 mei van dat jaar kwamen in het Heizel- stadion in Brussel 39 Italiaanse fans om het leven bij rellen voor de Europa Cup-finale tussen Juventus en Liverpool. Dronken Britse supporters en een falende ordedienst leidden een van de grootste voetbalrampen in het Europese voetbal in. Het Heizelstadion werd in 1995 verbouwd en kreeg de naam Koning Boudewijn Stadion.

De Italiaanse aanvoerder Paolo Maldini zal een uur voor de aanvang van de wedstrijd bloemen leggen bij de gedenkplaat in het stadion, bij de tribune waarop destijds de Italiaanse supporters de dood vonden. In 1990 legde Maldini ook al met de spelers van AC Milan bloemen bij het gedenkteken. "Het is iets wat we allemaal willen doen", verklaarde Alessandro Del Piero, een van de zeven Juventus-spelers in het Italiaanse elftal. "Ons gebaar is symbolisch."

"Ook na zoveel jaren zijn het verdriet en de emoties nog niet verdwenen. Het incident in het Heizel-stadion is een zwarte pagina in de voetbalgeschiedenis", aldus een verklaring van de Italiaanse voetbalbond. "Wij willen de Italiaanse supporters die bij deze tragedie om het leven kwamen, niet vergeten."

Juventus won in 1985 de Europa Cupfinale met 1-0. Platini benutte een strafschop die ten onrechte door de Zwitserse scheidsrechter Daina aan Juventus was gegeven.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad