U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Molukkers


Waarschuwing voor aanslag op Beatrix op 4 mei

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JUNI. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft de Amsterdamse burgemeester Patijn gewaarschuwd voor een aanslag op de koningin of andere deelnemers aan de jaarlijkse herdenking op de Dam. Om die reden stonden dit jaar op 4 mei scherpschutters van de Bijzonder Bijstands Eenheid (BBE) op de daken rond het monument. Een woordvoerder op het stadhuis heeft dit vanmorgen bevestigd.

Enkele dagen voor de kranslegging door de koningin en kroonprins Willem Alexander werd bekend gemaakt dat voor de plechtigheid honderd extra agenten zouden worden ingezet. Officieel heette het toen dat er ordeverstoringen werden verwacht, zonder nadere aanduiding. De BVD bleek echter via Binnenlandse Zaken te hebben gerapporteerd dat militante Molukkers mogelijk een aanslag op de koningin hadden voorbereid uit protest tegen de situatie op Ambon. Volgens de woordvoerder van Patijn is "nooit ter sprake geweest" dat de kranslegging om die reden zou worden afgelast. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft geen commentaar.

Ook in april 1975 was er sprake van dat een Molukse actiegroep plannen had beraamd om een overval te plegen op paleis Soestdijk met de bedoeling om koningin Juliana of een ander lid van het koninklijk huis te gijzelen. Een maand eerder waren twee Molukkers aangehouden met een aantal wapens en een voorraad munitie. Later werden vijf medeplichtigen aangehouden, die tijdens het verhoor toegaven dat er een complot tegen 'Soestdijk' was gesmeed. In december van dat jaar werd een trein bij het Drentse Wijster gekaapt door Molukkers.

Na 4 mei dit jaar bleek dat de extra bewaking bij de kranslegging geen gewone agenten waren geweest: op de daken van onder meer de Bijenkorf en Madame Tussaud hadden scherpschutters van de Bijzondere Bijstands Eenheid gestaan, getraind om op te treden bij aanslagen, gijzelingen en kapingen. Deze eenheid kwam bijvoorbeeld in het voorjaar van 1977 in actie bij de kaping van een passagierstrein bij De Punt in Drenthe. Tegelijkertijd gijzelden Molukse terroristen een klas van een lagere school in Bovensmilde.

NRC Webpagina's
8 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad