U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Unilever

Bestfoods


Unilever koopt voedingsconcern voor 56 miljard

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JUNI. Het Nederlands-Britse Unilever gaat voor 56 miljard gulden in contanten het Amerikaanse voedingsconcern Bestfoods overnemen. Het is met afstand de grootste overname ooit van een Nederlands bedrijf. Unilever, fabrikant van onder meer Blue Band margarine en Calvé mayonaise, wordt samen met Bestfoods, eigenaar van merken als Knorr en Conimex, de grootste producent van consumentenartikelen ter wereld.

"Natuurlijk komt er nu een fusiegolf onder de middelgrote Amerikaanse voedingsconcerns", zei co-voorzitter Antony Burgmans van Unilever in een toelichting. "Daarom hebben we een bod uitgebracht op Bestfoods. Dat is kwalitatief het beste bedrijf en het meest internationaal georiënteerd."

Bestfoods heeft met Knorr (sauzen en soepen) en Hellmann's (mayonaise) twee van de grootste merken ter wereld in zogenoemde 'smaakmakers', een categorie waarin Unilever actief is met bijvoorbeeld Chicken Tonight, Unox en Calvé. Smaakmakers als maaltijdsauzen zijn volgens Unilever een groeimarkt omdat consumenten vooral door de week steeds minder tijd besteden aan het koken van hun avondmaaltijd. In Nederland daalde die tijd van 2,5 uur in 1950 tot een half uur tegenwoordig. Consumenten willen 'gemak' en tegelijkertijd meer variatie.

De nieuwe combinatie heeft een jaaromzet van 121 miljard gulden en een bedrijfsresultaat van 14,4 miljard gulden. Het aantal werknemers komt op 290.000. Unilever wordt wereldwijd de grootste in voedingscategorieën als smaakmakers, ijs, margarine, thee en diepvriesproducten. Behalve voeding maakt Unilever ook wasmiddelen als Omo en cosmetica als Dove en Calvin Klein parfums.

Bestfoods heeft zich vijf weken lang verzet tegen de overname. Maar besprekingen met andere voedingsbedrijven over een fusie of overname leverden niets op. Unilever slechtte de laatste weerstand door het bod te verhogen van 66 tot 73 dollar. Unilever kan de overname volledig in contanten betalen omdat het concern nu vrijwel vrij van schulden is. "Onze financiering wordt nu veel efficiënter", zei Burgmans. "Afgezien van de strategische voordelen van deze fusie, slagen we er alleen op deze manier al in om zo'n 8 miljard euro (18 miljard gulden) waarde voor onze aandeelhouders toe te voegen aan onze onderneming."

NRC Webpagina's
7 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad