U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Koninklijk Huis

Beatrix praat in België over de wereld

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 JUNI. Terwijl in de Nederlandse polder volop werd gediscussieerd over inperking van de macht van koningin Beatrix op het binnenlands bestuur, was zij zelf bezig met de voorbereiding van gesprekken over iets anders: hoe runnen we de wereld.

Afgelopen vrijdag bezocht Beatrix in het Belgische plaatsje Rixensart de 48ste Bilderberg-conferentie, een geheime bijeenkomst waar politici, industriëlen, intellectuelen en financiers uit de hele wereld praten over politiek, geld en oorlog. Van de betekenis van de conferentie bestaan vele versies, uiteenlopend van poging om een wereldregering te vestigen tot vrijblijvend discussiegezelschap. De conferenties zijn gehuld in mysterie - gastenlijst en agenda zijn geheim - en worden zwaar bewaakt. Afgelopen vrijdag mobiliseerde de Belgische gemeente Rixensart "zowat het gehele politiekorps", meldde het Belgische dagblad De Morgen vanochtend. Volgens de krant was Fiat-directeur Umberto Agnelli er en Henry Kissinger en de verslaggeefster beschreef ook Beatrix: "Wella-kapsel, donkerblauw mantelpak, zilveren ring en dito armband."

De eerste Bilderberg-bijeenkomst had plaats in 1954 in het Nederlandse Oosterbeek en kwam mede tot stand door toedoen van prins Bernhard. Victor Halberstadt, eerder gesignaleerd in een Amsterdams café met Oranje-vriendin Maxima, is honorair secretaris. De Canadese krant Financial News publiceerde in 1997 de lijst van deelnemers voor de bijeenkomst in Atlanta: naast Richard Holbrooke en Wereldbank- president J. Wolffensohn waren uit Nederland behalve Beatrix ook M. van den Bergh (Shell), P. Korteweg (Robeco), en H. Wijffels (destijds Rabobank, nu SER) uitverkoren. Nota bene: Beatrix was de enig aanwezige monarch.

Vorig jaar onthulde de krant Spotlight in Washington de agenda van de 47ste bijeenkomst in Portugal. Eerst zou "een overzicht van de vooruitgang die is geboekt bij de vorming van een Aziatisch blok onder leiding van Japan" worden besproken. Daarna kwamen de vervanging van de NAVO door de West-Europese Unie en de wereldwijde belastingheffing voor financiering van de VN aan de beurt. De Bilderbergers hebben in het verleden het idee van een Europese munteenheid, de totstandkoming van Chinees-Amerikaanse relaties en een gezamenlijke Europese markt besproken, zo verklaarde Jack Sheinkam, voormalig lid van de Bilderberg- stuurgroep vorig jaar in de Schotse krant Sunday Herald.

NRC Webpagina's
5 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad