U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Villa Lobos

JOKE MAT
Probleemjongeren zijn een dankbaar onderwerp voor documentaires, helemaal als ze op een tv-geniek schip mee uit zeilen worden genomen. Dit gebeurde vorig jaar in het 'arbeidstoeleidingproject' Villa Lobos, genoemd naar de Braziliaan Heitor Villa Lobos (1887-1959), die zonder opleiding een beroemd componist werd.

Begeleid door een zekere Jan Franssen voeren twaalf Nederlandse jongeren op het schip 'de Oosterschelde' van Rotterdam naar Rio de Janeiro. Filmmaker Margot Bleeker legde hun reis vast in een vierdelige docusoap, die in zijn geheel deze week wordt uitgezonden.

Zoals al blijkt uit de verwijzing naar Heitor Villa Lobos heeft het project de nodige pretenties. Kijk, kansarme jongeren, jullie kunnen het nog ver schoppen! Als je maar wilt! Deelnemer Sita, een Surinaams meisje met neuspiercing, is duidelijk in deze termen toegesproken. "Ik heb veel talenten die ik zelf niet weet", vertrouwt ze op het schip de camera toe. "Omdat ik nooit die kansen heb gekregen." Tijdens de twee maanden durende zeereis zal ze 'leren studeren en werken', zoals Koos Postema ter introductie mag zeggen. Kennelijk zijn de verdiensten van de survivaltocht gemeengoed, want dit toch nogal absurde doel wordt nergens ter discussie gesteld.

Bleeker filmt de jongeren terwijl ze elkaar op de huid zitten, terwijl ze verveeld enorme vallen aan het opschieten zijn, terwijl ze in het want klimmen. Ondanks korte interviews tussendoor blijft het een raadsel wie de jongeren precies zijn, waarom ze op het schip terechtgekomen zijn, wat voor opleiding ze er krijgen en hoe hun dat kan helpen. Ook de verwachtingen, twijfels en ideeën van de in spijkerjas gestoken en door zeeziekte geplaagde projectleider blijven in nevelen gehuld.

Koud het zeegat uit komt het schip op de Noordzee in een storm terecht. Een uitgelezen kans, zou je zeggen. Waar kun je de ware aard van mensen beter filmen dan in een extreme situatie? Maar Bleeker heeft zich laten inpakken door de therapeutische missie van het project. De storm wordt in vijf minuten afgedaan en in plaats daarvan brengt Bleeker de ontwikkeling van de deelnemers in beeld. Dat gaat zo: Martin (19) belt zijn moeder. Als hij opgehangen heeft zegt hij te "balen" omdat hij zijn moeder maanden niets had laten horen. Bleeker: "Ga je haar een brief schrijven?" "Ja", antwoordt Martin, duidelijk het sociaal wenselijke antwoord gevend. Bleeker: "Ga je haar schrijven dat je veranderd bent?" We hebben tenslotte wel te maken met een Villa Lobosje in de dop.

Villa Lobos (1), Ned.3, 19.29-19.59u.

NRC Webpagina's
5 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad