U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Politie Luxemburg

Gijzeldrama in crèche met schoten beëindigd


WASSERBILLIG, 2 JUNI. Een speciale Duitse politie-eenheid heeft gisteravond een gijzeling van 25 kinderen en drie leerkrachten in een kinderdagverblijf in het Luxemburgse dorpje Wasserbillig met geweld beëindigd. De gijzelnemer, de 39-jarige Neji Bejaoui, werd tweemaal in het hoofd geschoten. De politie had zich vermomd als cameraploeg van de televisiezender RTL.

De Luxemburgse autoriteiten hebben volgens persbureau Reuters inmiddels bevestigd dat gebruik is gemaakt van een als camera gecamoufleerd scherpschuttersgeweer. Volgens andere media heeft de 'cameraploeg' evenwel slechts het sein veilig gegeven aan scherpschutters die op enkele tientallen meters afstand in een hinderlaag lagen. Volgens de laatste berichten verkeert de gijzelnemer niet meer in levensgevaar.

De politie greep om twintig minuten over zeven gisteravond avonds haar kans toen de man naar buiten kwam om een interview te geven. Hij hield een kind tegen zijn borst gedrukt en had een handgranaat in zijn andere hand. "Daardoor had hij geen hand vrij om de granaat te activeren", zei de Luxemburgse minister van Binnenlandse Zaken, Michel Wolter, gisteravond. Meteen na de schoten renden reddingswerkers de school binnen en brachten de kinderen in veiligheid.

De gijzeling begon woensdagmiddag rond half vier toen de 39-jarige man van Tunesische afkomst de crèche binnenstormde. Daar bevonden zich op dat moment drie leerkrachten en 46 kinderen, grotendeels van Portugese afkomst. De man was gewapend met een pistool, een mes, een of meer handgranaten en een blik benzine. Twee kinderen van de man, die nu 8 en 15 jaar zijn, hadden vroeger op dezelfde crèche gezeten. In 1993 werd de man uit de ouderlijke macht was ontzet. Zijn vrouw was in dat jaar van hem gescheiden wegens mishandeling. Volgens vrienden gaf de man de crèche vaak de schuld van zijn problemen.

Toen de politie de crèche had omsingeld, eiste de man een vluchtauto en een vliegtuig naar Libië. Hij zei te hopen dat de Arabische Liga hem zou helpen de voogdij over zijn kinderen terug te krijgen. Aanvankelijk was de politie van plan hem te onderscheppen in de vluchtauto. De man wenste echter vier kinderen en drie leerkrachten mee te nemen. Gistermiddag verslechterde de situatie. Er waren 21 gijzelaars vrijgelaten, maar de man klonk steeds verwarder. Hij verscheen voor een raam met een plaatje van een teddybeer en richtte zijn pistool daarop. Even later verscheen hij met een peuter voor het raam. Via microfoons die rond het gebouw waren geplaatst, hoorde de politie de kinderen huilen. Volgens minister Wolter werd toen besloten haast te maken. "Het was moeilijk met hem te onderhandelen. Zijn stemming sloeg elke vijftien seconden om."

Besloten werd de man naar buiten te lokken onder het mom van een televisie-interview. "We hebben van uw aanwezigheid gebruik gemaakt door de man te vertellen dat er televisieploegen uit de hele wereld waren en dat hij de kans kreeg zijn verhaal te vertellen", zei minister Wolter gisteren. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad