U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie

Hasj en weed - uitleg van het Trimbs-instituut


Helft Tweede Kamer:

'Gedoog de aanvoer naar coffeeshops'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 2 JUNI. Exact de helft van de Tweede Kamer vindt dat de levering van softdrugs onder voorwaarden aan coffeeshops gedoogd moet worden. Minister Korthals (Justitie) is tegen.

Dat bleek woensdag tijdens een overleg met Korthals over de nota 'Het pad van de achterdeur'. De fracties van PvdA, D66, GroenLinks en SP - samen goed voor 75 zetels - vinden het inconsistent dat gebruikers van softdrugs niet worden vervolgd en leveranciers wel. Bepaalde telers van nederwiet zouden daarom op voorhand moeten weten dat zij niet zullen worden vervolgd. Ook VVD-woordvoerder Nicolaï vindt dat er sprake is van een vervelende situatie, maar hij schaart zich achter zijn partijgenoot Korthals. De minister vindt dat Nederland geen andere koers kan volgen dan omringende landen, omdat het gebonden is aan internationale verdragen. Korthals meent dat Nederland "al ver genoeg voor de troepen uitloopt". De overige fracties - van CDA en de kleine christelijke partijen - vinden dat ook het gedoogbeleid ten aanzien van het gebruik van softdrugs moet worden teruggegraaid.

Van D66, GroenLinks en SP was al eerder bekend dat zij de toelevering van hasj en marihuana aan coffeeshops willen gedogen, maar de PvdA heeft met haar eindoordeel steeds gewacht op de langverwachte nota van Korthals. PvdA-woordvoerder Apostolou pleitte woensdag voor gedoogrichtlijnen, opgesteld door het openbaar ministerie. Hij stelde zich daarmee op achter twintig burgemeesters - onder andere van Tilburg, Groningen en Eindhoven - en de Stichting Drugsbeleid, die vinden dat er nieuwe richtlijnen moeten komen. Zij vinden dat er lokale proefprojecten moeten komen voor gedoogde teelt van hennep. Hiermee zou de 'achterdeurproblematiek' - het is toegestaan om een beperkte hoeveelheid te kopen, maar de coffeeshops mogen formeel niet aan de achterdeur inkopen - kunnen worden verholpen.

D66-woordvoerder Dittrich denkt dat zo'n 'gesloten circuit' de criminaliteit buiten de handel in softdrugs kan houden. De huidige tweeslachtigheid leidt volgens hem in toenemende mate tot problemen. Naarmate politie en justitie effectiever optreden tegen de inkoop van coffeeshops dreigen deze in crimineel vaarwater te geraken en wordt hun voortbestaan hachelijker, terwijl voor die coffeeshops een taak is weggelegd cannabisgebruikers af te houden van harddrugs. De Stichting Drugsbeleid wees er voorts op dat de gezondheid van 400.000 regelmatige hasjgebruikers gevaar loopt doordat elk toezicht op de productie van softdrugs ontbreekt. Bij de teelt van cannabis worden nu riskante gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en op wiet worden haarlak en lijm aangetroffen. Als er sprake is van gecontroleerde lokale productie zou de Inspectie voor de Gezondheidsbescherming borg kunnen staan voor de kwaliteit.

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad