U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Nieuwe tarieven mobiel bellen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 2 JUNI. Het bellen van een vaste telefoon naar een mobiel toestel wordt vanaf 15 juni goedkoper. KPN Telecom verlaagt vanaf die datum de vergoeding die andere telecombedrijven moeten betalen voor het gebruik van zijn netwerk. Vooral abonnees van KPN die bellen naar een mobiele telefoon van een andere KPN-abonnee zijn goedkoper uit.

Vanaf een vaste KPN-aansluiting kost het straks 25 cent per minuut om naar een KPN-mobieltje te bellen. Nu is dat nog 50 cent. Wie naar een mobiele telefoon van een andere aanbieder belt, is veel minder goedkoop uit. Dat tarief bedroeg 50 cent en komt nu tussen de 44 en 46 cent te liggen.

Het standaard-tarief gaat van 75 naar 49 cent per minuut voor KPN- abonnees. Wie niet naar een KPN-abonnee belt, betaalt tussen de 64 en 67 cent per minuut.

Het tarief in de daluren ('s avonds en 's nachts op werkdagen) daalt nauwelijks. Dat bedroeg 50 cent per minuut en wordt straks tussen de 44 en 49 cent per minuut, afhankelijk van de aanbieder.

Een gesprek vanaf een vast naar een mobiel toestel verloopt via twee netwerken. Het begint op het vaste netwerk van KPN en vervolgt zijn weg op het (deels mobiele) netwerk van de aanbieders van mobiele telefonie. De kosten van het 'vaste' deel gaan nu omlaag. De kosten van het 'mobiele' deel worden bepaald door de verschillende telecombedrijven.

Vorige week zette de toezichthouder op telecommunicatie, de OPTA, KPN onder druk om de vergoeding die het telecombedrijf vraagt voor het eigen KPN-net te verlagen. De toezichthouder hoopt dat de verschillende telecomaanbieders elkaar nu kunnen gaan beconcurreren op het mobiele stuk.

Het is sinds gisteren ook gemakkelijker geworden om 'vast' goedkoper te bellen. Wie via zogeheten 'carrier-select'-bedrijven - telefoonmaatschappijen die gebruik maken van het KPN-netwerk - wil bellen, moest tot nu toe eerst een viercijferig nummer intoetsen voor het eigenlijke nummer kon worden gedraaid. Sinds gisteren hoeft dat niet meer, dankzij een systeem waarmee een gebruiker zelf op zijn toestel kan instellen welke telefoonmaatschappij hij wil gebruiken bij het telefoneren.

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad