U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Beleggers Baan berusten

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 2 JUNI. De koers van het aandeel van het Barneveldse bedrijf Baan is vanochtend met een kleine 8 procent gedaald tot 2,76 euro. Twee dagen geleden steeg de koers met 14 procent toen het Britse Invensys bekendmaakte de noodlijdende softwareproducent te willen overnemen. Volgens analisten laat de koersdaling tot onder het niveau van het bod zien dat beleggers zich hebben neergelegd bij de overname van Baan. Invensys legde woensdag een bod van 2,85 euro per aandeel op tafel, in totaal 1,68 miljard gulden in contanten, een premie van 8 procent op de slotkoers van dinsdag. Daarop steeg de koers van Baan tot in de buurt van de 3 euro. Volgens analisten hoopten beleggers dat Invensys het bod zou verhogen of dat er een derde partij zou gaan bieden op Baan. "Die koersstijging was verbazingwekkend want ik zie eerlijk gezegd geen andere kopers", aldus analist Daan Muusers van effectenbank Friesland Bank Securities.

Volgens Muusers kiezen beleggers vandaag "eieren voor hun geld". Er is geen hoop meer op een beter bod op Baan, dat volgens analisten op de rand van het faillissement stond. Volgens analist Raoul Sprangers van F. van Lanschot Bankiers ligt de koersdaling van vandaag in het verlengde van de koersdaling gisteren in New York, waar Baan ook een beursnotering heeft.

ING Groep, dat een aandeel van 5 procent heeft in Baan, lijdt een verlies van 750 miljoen gulden door de koersval van de afgelopen twee jaar. In 1998 kocht ING 10 miljoen aandelen voor 800 miljoen gulden. Dat pakket is nu minder dan 60 miljoen gulden waard.

ING heeft nog niet met de deal tussen Baan en Invensys ingestemd. Andere grote aandeelhouders zoals oprichters Jan en Paul Baan (met een belang van 5,9 procent), Fletcher International Limited en General Atlantic Partners (samen 4,9 procent) hebben wel het groene licht gegeven. "Het geeft aan hoe groot de problemen bij Baan zijn", zegt Muusers.

Invensys wil een grootscheepse reorganisatie doorvoeren bij Baan. Daarbij komen volgens het bedrijf 120 200 arbeidsplaatsen te vervallen, maar het bestuur van Baan heeft dat nog niet kunnen bevestigen tegenover vakorganisaties, aldus een woordvoerder van de Reformatorish Maatschappelijke Unie, de grootste vakbond binnen Baan. Bij het bedrijf werken 4.300 mensen.

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad