U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
ING

Aetna


Toch overleg met Aetna

ING praat over nieuw miljardenbod

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 2 JUNI. De Amerikaanse verzekeraar Aetna is na eerdere afwijzingen onderhandelingen begonnen met ING. De Nederlandse bankverzekeraar maakte al in februari kenbaar twee divisies van Aetna te willen kopen.

ING en Aetna hebben woensdagavond bevestigd met elkaar te praten.

ING ziet de overname van delen van Aetna als een nieuwe stap in zijn strategie om in de toptien van Amerikaanse (pensioen)verzekeraars te komen. Vier weken geleden kondigde ING de overname aan van verzekeraar Reliastar voor bijna 15 miljard gulden.

In reactie op het nieuws over de onderhandelingen steeg de koers van Aetna op de Amerikaanse effectenbeurs de laatste twee dagen met ruim 9 procent naar 68,50 dollar. De koers van ING ging vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs bijna 3 procent omhoog naar 66 euro.

ING, dat volgens Amerikaanse analisten 8 miljard tot 10 miljard dollar (19 miljard en 24 miljard gulden) moet neertellen, is alleen geïnteresseerd in de (pensioen)verzekeringen en de internationale zaken van Aetna. De omzet van Aetna, vorig jaar 26,4 miljard dollar, kwam voor 77 procent uit ziektekostenverzekeringen. Het pensioenbedrijf, dat vorig jaar 193 miljoen dollar (450 miljoen gulden) verdiende, is het meest winstgevende onderdeel.

Aetna kampt sinds medio vorig jaar met een gestaag wegzakkende beurskoers als gevolg van twijfels bij analisten en beleggers over de winstgevendheid van de ziektekostenverzekeringen. Voor deze divisie heeft ING geen belangstelling. De koersval kostte in februari de bestuursvoorzitter van Aetna, R. Huber, zijn baan.

ING kwam in februari van dit jaar samen met de Amerikaanse ziektekostenverzekeraar WellPoint met een aanbod te gaan praten over een overname. Zij hadden een bod in gedachten dat volgens analisten rond 70 dollar per aandeel lag. Dat wees Aetna als te laag van de hand.

ING heeft na de afwijzing bij verschillende gelegenheden laten blijken te willen blijven praten. Aetna kwam met een eigen plan om het concern in twee aparte bedrijven te splitsen: de financiële diensten en internationele divisie in het ene bedrijf, de ziektekostenverzekeringen in het andere.

Een overname van Aetna's internationale zaken komt tegemoet aan het beleid van ING om haar positie op de verzekeringsmarkten in Azië en Zuid-Amerika te versterken. Aetna heeft bijvoorbeeld een vergunning om in China verzekeringen te verkopen. ING probeert zo'n vergunning al tien jaar te krijgen.

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad