U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K U N S T
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Senegal

Na vlucht Klashorst

Senegal onderzoekt omkoping

Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK
DAKAR/ROTTERDAM, 26 MEI. De minister van justitie van Senegal heeft een onderzoek ingesteld naar de vlucht van de Amsterdamse kunstschilder Peter Klashorst (43) uit Senegal naar Nederland. Dit heeft de minister, mevrouw Mame Madior Boye, gisteren telefonisch bevestigd vanuit Dakar, de hoofdstad van het Westafrikaanse land.

Beschuldigingen dat rechters en bestuurders uit het gevangeniswezen van Senegal zich hebben laten omkopen om Klashorst het land uit te helpen, noemt de minister "heel ernstig". Ze wil niet vooruit lopen op mogelijke strafmaatregelen. Ze wil eerst dat het onderzoek "licht werpt" op de beschuldigingen van de Senegalese justitie tegen Klashorst en op berichten dat Klashorst met flink wat smeergeld een weg naar Nederland heeft gekocht. Klashorst wordt in Senegal verdacht van het gelegenheid geven tot prostitutie, het aanzetten tot losbandigheid en het vervaardigen van obscene afbeeldingen. Hij werd op 22 april gevangen gezet in de hoofdstad Dakar. Twee weken geleden kwam hij voorlopig vrij in afwachting van de uitkomst van het justitieel onderzoek en een eventuele rechtszaak in zijn zaak. Zijn paspoort kreeg hij zolang niet terug. Klashorst zelf heeft van begin af aan verklaard dat de meeste beschuldigingen uit de lucht zijn gegrepen en dat hij er is ingeluisd. "De aanklacht tegen mij is volledig uit de duim gezogen", zo meldde hij eind april vanuit de gevangenis. "Ze is nergens op gebaseerd, behalve dat ze me vast willen houden om geld uit me te zuigen." Deze week wist Klashorst onder valse naam uit Senegal te ontsnappen. Samen met zijn eveneens verdachte vriend Gert Meijerink, directeur van het Amsterdamse Instituut voor Schilderkunst. Afgelopen dinsdag landden zij met Transavia op Schiphol. Meijerink zei vanmorgen 'verbaasd' te zijn over het onderzoek, omdat er volgens hem niets in het dossier zit dat Justitie in handen heeft. Tijdens een druk bezochte persconferentie in de Amsterdamse Gallery Donkersloot bevestigde de schilder die middag dat steekpenningen waren betaald om hem - zonder paspoort - het land uit te krijgen. Carolien Herweijer van Gallery Donkersloot had eerder die dag verklaard dat "rechters en mensen die het voor het zeggen hebben in de gevangeniswereld ons tienduizenden guldens hebben gekost". In Senegal is verontwaardigd gereageerd op de vlucht en op de berichten dat magistraten en andere ambtenaren zijn omgekocht. "Zijn vlucht is een ernstige aanval op de eer en waardigheid van Senegal", zegt Latif Guye, voorzitter van de islamitische non-gouvernementele organisatie Jamra. "Klashorst is een slecht mens".

Jamra zegt te waken over de culturele en religieuze moraal van Senegal. De organisatie heeft volgens haar voorzitter onlangs met succes "een andere buitenlander, een Fransman" aangeklaagd. "Die organiseerde in een nachtclub nudistenparades voor vrouwen met het 'grootste en mooiste geslachtsorgaan"', aldus Guye. "Hij heeft uiteindelijk 15 dagen in de cel gezeten en is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 3.000 Franse francs."

Jamra heeft woensdag, de dag dat het bericht over Klashorsts vlucht in Senegal bekend werd, de Senegalese regering opgeroepen om de mensen op te sporen die Klashorst hebben geholpen bij zijn vlucht en om hen te bestraffen. Jamra heeft de Senegalese autoriteiten bovendien verzocht om in samenwerking met Nederland naar mogelijkheden te zoeken om "die Hollandse ontuchtpleger" te arresteren en op te sluiten.

Minister van justitie Mame Madior Boye zegt dat dit laatste moeilijk zal gaan. Senegal kent geen uitleveringsverdrag met Nederland.

NRC Webpagina's
26 MEI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)