U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Advies: ook e-mail onder briefgeheim
De tekst van de Grondwet is niet meer toereikend in het huidige 'digitale tijdperk' van internet, e-mail en fax. Drie artikelen over vrijheid van meningsuiting, privacy, brief-, telefoon- en telegraafgeheim - 7, 10 en 13 - moeten worden gewijzigd. Eén artikel, dat burgers toegang tot overheidsinformatie garandeert, moet worden toegevoegd.

'Waarborgen geboden bij e-mail'
De onschendbaarheid van het brief- , telefoon- en telegraafgeheim is toe aan een nieuwe formulering die meer past in deze tijd van internet, e- mail en fax.

Dikke Amerikaan, vlak land
Chello en DSB gaan naar de Amsterdamse beurs. Een Amerikaanse internet-aanbieder tegen een Nederlandse financier. Wat zegt hun prospectus? De opties, de risico's en de personeelsvoorwaarden van de AZ-spelers.

KPN brengt Iers belang naar markt
KPN Telecom maakt zijn belang in het Ierse telecombedrijf Eircom te gelde. KPN bezit 21 procent van de aandelen van Eircom. Het belang wordt via inschrijving aangeboden op de internationale aandelenmarkten en aan particuliere beleggers. De waarde van het belang bedraagt tegen de huidige koers ongeveer 3,3 miljard gulden.

Bill Gates doneert half miljard aan Cambridge
Microsoft-oprichter Bill Gates begint aan de Britse universiteitsstad Cambridge een studiebeursprogramma ter waarde van 130 miljoen pond (480 miljoen gulden). Het programma financiert permanent 230 beurzen voor slimme studenten van alle nationaliteiten met een voorkeur voor wis- en natuurkunde en computerwetenschappen.

Egypte verwelkomt mobiele kakofonie
De mobiele telefonie krijgt in Egypte een stormachtig welkom. Tegelijkertijd toont de introductie van het mobieltje de halfslachtige wijze waarop de Egyptische regering 's lands economie hervormt.

Stilte aan het UPC-front
Toen de Servische politie vorige week een inval deed bij Studio B, het televisiestation van de oppositie in Belgrado, kon het regime van Slobodan Milosevic in een klap een oude vijand tot zwijgen brengen: het radiostation B92, inmiddels door allerlei politieke verwikkelingen officieel B2-92 geheten. B92 zat bij Studio B in het gebouw.

FT stelt Sander Thoenes prijs in
De Financial Times heeft een prijs ingesteld ter nagedachtenis aan Sander Thoenes. De journalist werd in september vorig jaar vermoord in een buitenwijk van Dili, Oost-Timor. Hij was correspondent voor de Britse zakenkrant en voor Vrij Nederland. De prijs is bestemd voor jonge journalisten. Zij kunnen een stage van drie maanden op de redactie in Londen krijgen. (ANP)

Yahoo noemt uitspraak 'gevaarlijk'
Yahoo Frankrijk noemt de uitspraak van de Franse rechter om de toegang tot een website te verbieden een gevaarlijk precedent. De Franse rechtbank verbood Yahoo maandag nazi-artikelen via internet te verkopen. Omdat het gezag van de rechtbank niet verder reikt dan de landsgrenzen, moet Yahoo bepaalde veilingpagina's van yahoo.com ontoegankelijk maken vanuit Frankrijk. Het internetportaal moet op 24 juli aan de rechter uitleggen welke maatregelen worden genomen. De uitspraak stelt de Internationale Liga tegen Racisme en Anti-Semitisme (Licra) in het gelijk. Yahoo krijgt ook van andere anti-racistische organisaties kritiek te verduren. De Amerikaanse Anti-Defamation League beschuldigde het webportaal ervan ruimte te bieden aan 'haatgroeperingen', zoals neo-nazis en de Ku Klux Klan. (AFP)

Ilse ziet af van klacht tegen Vinden.nl
Ilse ziet af van haar klacht bij de Reclame Code Commissie tegen collega-zoekmachine Vinden.nl. De laatste heeft toegezegd de door Ilse gewraakte radiospot niet meer in te zetten. In de spot maakte Vinden.nl reclame voor zichzelf ten koste van Ilse. De naam Ilse werd ook daadwerkelijk genoemd. (ANP)

Opta: 'vast' bellen naar mobiel goedkoper
Telecomopzichter Opta verwacht dat bellen van een vast toestel naar een mobiele telefoon goedkoper wordt. Dat kan omdat KPN als beheerder van het vaste net de tarieven voor het gebruik ervan onder druk van Opta verlaagt. Met de door Opta afgedwongen verlaging van de KPN-tarieven wordt een telefoontje met een vast toestel naar een mobiele 8 cent goedkoper in de piekuren en 5 cent in de daluren. Dat komt per minuut neer op respectievelijk circa 67 cent en 45 cent. De Opta verwacht dat medio juni de nieuwe consumententarieven ingaan. (ANP)

Computers goed voor kwart van groei
De informatie- en communicatietechnologie (ICT) is verantwoordelijk voor een kwart van de economische groei in Nederland. Maar hoewel de computers dus al flink bijdragen aan de welvaart, loopt Nederland nog achter bij de Verenigde Staten, zo blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau. Probleem in Nederland is dat de computersector zelf wel steeds efficiënter werkt, maar dat de overige branches nauwelijks de draad oppikken. Het CPB heeft geen groei van de productiviteit gemeten in de traditionele sectoren. In de Verenigde Staten profiteren wel alle sectoren van de nieuwe technologie. (ANP)

Winstsprong NTT Docomo
Het Japanse mobieletelecomconcern NTT Docomo, sinds kort partner van KPN, heeft in het eind maart afgesloten boekjaar zijn nettowinst met 23 procent zien stijgen tot 252 miljard yen (5,75 miljard gulden). De omzet nam met 19 procent toe tot 3,7 biljoen yen. Het concern is met circa 29 miljoen abonnees de op een na grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld, na het Britse Vodafone.


Wat zijn de beste restaurants, wat is er te doen op het gebied van cultuur of sport? Wie naar Londen gaat, kan terecht op de Londen Live- website van de BBC. Deze site biedt behalve tips en besprekingen, ook nieuws op het gebied van politiek, reizen en weer. Uiteraard valt er, zoals gebruikelijk bij de Britse omroep, veel te beluisteren en te bekijken. Zoals het immer drukke verkeer, via de speciale filewebcam.
(www.bbc.co.uk/londonlive)

NRC Webpagina's
24 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)